Nagorno-Karabach: duizenden mensen op de vlucht door conflict

Op 19 september startte Azerbeidzjan een militaire operatie in Nagorno-Karabach, een regio in het zuiden van de Kaukasus. Duizenden mensen met een Armeense achtergrond die in het gebied wonen sloegen op de vlucht. Ketevan Khachidze, directeur van CARE Caucasus, beschrijft de situatie en de behoeften van de vluchtelingen:

Duizenden mensen uit Nagorno-Karabach zijn op de vlucht. Foto: CARE

“In de dagen na de start van de militaire operatie zijn meer dan 14.000 mensen uit Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht. De regio is de thuis van 120.000 mensen met een Armeense achtergrond. Rivieren van auto’s – zoals de files om het gebied uit te komen omschreven worden – strekken kilometers lang.

De militaire operatie en massale uittocht uit Nagorno-Karabach volgt na de zware periode die de regio al te verduren had door de blokkade van de Lachin route eerder dit jaar. De Lachin is de enige weg die Nagorno-Karabach verbindt met Armenië, en werd bijna tien maanden lang geblokkeerd. Deze blokkade leidde tot een enorme humanitaire crisis doordat de inwoners van Nagorno-Karabach geen toegang meer hadden tot onder andere voedsel, brandstof en medicijnen. Voordat ze op de vlucht sloegen, waren de inwoners al ondervoed, uitgeput en wanhopig.

De inwoners die op de vlucht zijn moesten hun huizen en al hun andere bezittingen achterlaten en voelen zich verslagen. Het duurt zo’n 10 tot 14 uur om de grens over te steken. Kinderen hebben honger en zijn verkleumd, vermoeid en bang.”

CARE’s reactie op het conflict in Nagorno-Karabach

CARE houdt de situatie in Nagorno-Karabach nauwlettend in de gaten. Momenteel is nog niet bekend hoeveel vluchtelingen er in totaal naar Armenië zullen komen. Zodra dit wel bekend is, brengt CARE de behoeften van de vluchtelingen in kaart en staat klaar om noodhulp te bieden in de vorm van voedsel, medische zorg, onderdak en items zoals kleding en verzorgingsproducten.

CARE werkt samen met lokale partners die zowel in Armenië als in Azerbeidzjan dichtbij het grensgebied met Nagorno-Karabach actief zijn. Daarom kunnen zij snel ter plaatse zijn om noodhulp te bieden.