Libië: overstromingen veroorzaken ravage en veel doden

De ernstige overstromingen in Libië, veroorzaakt door storm Daniel, hebben daar de levens geëist van duizenden mensen. Er is enorme schade aangericht in het land. Reema Lazar, Programmamanager van CARE Libië, omschrijft de impact van de overstromingen op het land:

Grote delen van de oostelijke stad Derna in Libië zijn weggevaagd door de overstromingen. Foto: Abdomenum Aljhemy/CARE

“Storm Daniel en de hevige overstromingen hebben Libië compleet verwoest; het hele land is in shock. Met waterstanden van wel tien meter zijn grote delen van de oostelijke stad Derna volledig weggevaagd. Communicatie- en elektriciteitsnetwerken, ziekenhuizen en andere faciliteiten zijn er niet meer. Vele mensen zijn nog vermist, en er zijn duizenden doden gevallen, waaronder familieleden van CARE-medewerkers. Het aantal slachtoffers stijgt nog steeds met de dag. CARE Libië staat klaar om hulp te verlenen.

Uit de ervaring van CARE in het ondersteunen bij ernstige overstromingssituaties zoals deze, weten we dat onmiddellijke levensreddende steun dringend nodig is in de eerste dagen. Gewonden, zwangere vrouwen, moeders en hun kinderen en mensen met een beperking worden vaak het hardst geraakt door de gevolgen van rampen zoals deze, waardoor zij in nog kwetsbaardere posities belanden. Onze gedachten zijn bij alle Libiërs in deze moeilijke tijd.”

CARE is ter plaatse

CARE is sinds 2021 actief in Libië. We kennen het land en behoeften van de bevolking. Daarom verlenen we direct noodhulp. Ook nu is CARE ter plaatse, onder andere in de zwaar getroffen stad Derna. We staan klaar om zo snel mogelijk noodhulp te verlenen in de vorm van onder andere voedsel, onderdak, schoon drinkwater en hygiënepakketten.