Jemen update: Atiqa en gezin slapen zonder honger

In december vroegen we onze trouwe donateurs om gezinnen in Jemen te helpen. De grootste humanitaire ramp van de eeuw voltrekt zich in het land en de bevolking lijdt onder zowel oorlog, honger als dodelijke ziektes zoals cholera. Door de opbrengst van die oproep kan CARE de meest kwetsbare gezinnen helpen. Graag delen we daarom het verhaal van de weduwe Atiqa. Haar gezin is een van de velen die dankzij support uit Nederland is geholpen. Atiqa: “Voor het eerst in vier jaar heb ik een zak meel in mijn huis. Vandaag sliepen mijn kleinkinderen met een volle maag. Voor het eerst in een lange tijd hoef ik me geen zorgen te maken over eten voor hen. Dat maakt me enorm blij.”

Een zwaar leven sinds de oorlog

Drie en een half jaar oorlog in Jemen hebben niet alleen de infrastructuur van het land verwoest, maar  ook de levens van miljoenen Jemenieten. Hoewel mensen hun best doen om het hoofd boven water te houden, hebben de economische achteruitgang en enorme stijgingen van de voedsel- en brandstofprijzen het leven vrijwel onmogelijk gemaakt. Velen hebben hun bron van inkomsten verloren en zijn nu afhankelijk van hulp. Atiqa: “Mijn dochter is gescheiden en kan nergens heen en heeft geen baan. Ik huilde ‘s nachts over onze situatie en kon niet slapen door het constante gehuil van de honger van mijn kleinkinderen. Ik ging vaak uren wandelen totdat ik een restaurant of een supermarkt bereikte in de hoop voedsel te krijgen.”

© Thana Faroq/CARE

Atiqa woont samen met haar dochter en drie kleinkinderen in het dorp Al-Mahatta in Jemen. Hun huis bestaat uit slechts één kamer en een badkamer voor vijf personen. “Het leven is voor ons erg zwaar geworden sinds de oorlog begon.”Vijf jaar geleden konden we overleven op het weinige dat we hadden. Sinds het begin van de oorlog zijn mijn dochter en haar drie kinderen volledig afhankelijk van mij geworden. Mijn zoon gaf me elke maand een klein beetje geld, maar nadat hij zijn baan verloor, werd het onmogelijk om eten voor ons allemaal te kopen. Dat veranderde toen ik mij aanmeldde bij CARE. 

“Het voelt als een enorme opluchting dat ik niet elk moment van de dag bezig ben met eten vinden voor mijn kleinkinderen”

Atiqa

Hoop door voedselbudget

Registratie bij CARE om voor voedselbudget in aanmerking te komen.

Ondanks de littekens die de oorlog in hun leven heeft achtergelaten proberen mensen zoals Atiqa de draad weer op te pakken. Dankzij steun van mensen uit Nederland kunnen velen gezinnen zoals die van Atiqa overleven. Door zich aan te melden bij CARE krijgen zij voedselbudget waarmee zij zelf eten kunnen kopen op de lokale markt. Dit is belangrijk, want zo ontvangen zij op een waardige manier hulp om hun gezin te onderhouden.

“Toen CARE naar ons dorp kwam was ik als een van de eersten bij om me aan te melden. Ik weet nog hoe blij ik was, toen ik het eerste voedselbudget ontving. Ik ging rechtstreeks naar de markt en kocht voedsel voor mijzelf, mijn dochter en mijn kleinkinderen “, zegt Atiqa glimlachend. “Ik heb ook een training bijgewoond om ons te leren hoe we onze handen en ons huis moeten schoonmaken. Het heeft  mij en mijn dochter erg geholpen – het heeft ons dingen geleerd die we nog niet wisten.

“Het betekent voor mij heel veel. Ik wil de donateurs heel erg bedanken. Dankzij hen slapen mijn kleinkinderen vannacht met een volle maag.”

Atiqa

Zorgvuldig samengestelde hulp door CARE

CARE heeft sinds 1993 een landenkantoor in Jemen. Doordat we het land en haar bevolking al zo lang kennen, weten we ook heel goed welke hulp het meeste effect heeft. Zo weten we dat voedselbudget bieden goed werkt, omdat het de trotse Jemenieten niet alleen voedsel maar ook een stukje waardigheid biedt. Ze behouden hiermee het gevoel dat ze zelf voor hun gezin kunnen zorgen, omdat ze het voedsel zelf kopen. Ze gaan zelf naar de markt en maken zelf keuzes voor groenten, meel en olie of zelfs medicijnen mocht dat nodig zijn. Op grotere schaal helpt het voedselbudget ook de lokale handel op gang te krijgen en te houden. Door geld in omloop te brengen zorgen we er voor dat er voedsel het land in blijft komen. En dat is hard nodig, want er zijn nog altijd veel mensen die honger lijden. Dankzij de support van de CARE’s donateurs hopen we nog veel meer Jemenieten te kunnen helpen met voedselbudget zodat ook zij zonder honger kunnen slapen. Maandelijks krijgen 1,5 miljoen mensen hulp van ons team in Jemen.

Meer weten over huidige situatie in Jemen? Volgende week lees je een openhartig interview met CARE’s velddirecteur Johan Mooij.