Internationaal statement van CARE over de noodsituatie in Soedan

Kate Maina-Vorley, regionaal directeur voor Oost- en Centraal-Afrika bij CARE International, heeft een internationaal statement afgelegd over de huidige noodsituatie in Soedan:

“Het huidige staakt-het-vuren is een welkome verlichting voor de Soedanese burgers, en we dringen er bij alle partijen in dit tragische conflict op aan om de zeer nodige vrede te handhaven. CARE-teams in Tsjaad werken al nauw samen met onze partners om te reageren op de binnenkomende Soedanese vluchtelingen, waarvan de meerderheid vrouwen en kinderen zijn. In Soedan hebben we onze medewerkers naar veilige plekken verplaatst, en gelukkig zijn ze allemaal veilig en geteld. We blijven ons inzetten voor steun aan Soedan in deze verschrikkelijke tijd, die een ernstige toename van geweld tegen vrouwen met zich meebrengt, en de toegang tot reproductieve gezondheidszorg ernstig beperkt. We werken samen met onze humanitaire partners om toegang tot verloskundigen en psychosociale steun voor Soedanese vrouwen en meisjes te ondersteunen.”

Kate Maina-Vorley, regionaal directeur voor Oost- en Centraal-Afrika, CARE International

Feiten en updates

  • CARE Soedan heeft op 19 april jl. enkele van zijn levensreddende operaties hervat in vier van de zes staten waarin het actief is, na een korte opschorting als gevolg van de vijandelijkheden. CARE Soedan werkt samen met partners om water-, gezondheids-, voedings-, sanitaire en hygiënediensten te bieden aan mensen in nood in het hele land, met een bijzondere focus op vrouwen en meisjes.
  • In Tsjaad wordt geschat dat al meer dan 42.000 Soedanezen zijn overgestoken. Schattingen geven aan dat dit in de komende dagen en weken kan oplopen tot 100.000. De vluchtelingen gaan naar drie belangrijke dorpen en de huidige belangrijkste behoeften zijn onderdak, water en noodtoiletten.
  • Een samenwerking tussen organisaties, onder leiding van UNHCR, is nog gaande. CARE Tsjaad werkt aan de bouw van noodtoiletten voor vluchtelingen en verspreidt ook geld bij sessies voor bewustwording van gendergerelateerd geweld, wetende dat gevallen van gendergerelateerd geweld toenemen tijdens perioden van ontheemding.

Media contact voor CARE Nederland: schuermans@carenederland.org