Gaza: CARE juicht akkoord toe voor staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars

CARE juicht de aankondiging toe over een akkoord tussen Israël en Hamas over het vrijlaten van 50 burgergijzelaars, een staakt-het-vuren van vier dagen en de toelating van cruciale humanitaire hulp, medische middelen en brandstof tot Gaza.

Foto: Grayscale Media

“Dit akkoord brengt eindelijk de hoop die na 46 dagen van geweld zo ontzettend nodig was voor de meer dan 2 miljoen mannen, vrouwen en kinderen in Gaza. Wij hopen dat deze pauze van het geweld zal leiden tot een permanent staakt-het-vuren”, zegt Hiba Tibi, landendirecteur van CARE Gaza/West Bank.

“Ik ben vooral hoopvol over het nieuws dat honderden vrachtwagens met humanitaire middelen toegelaten zullen worden tot Gaza. Dit is een cruciale kans om Palestijnse families te bereiken met de levensreddende middelen die zij nodig hebben. Eindelijk kunnen we op grote schaal humanitaire hulp verlenen en voorzien in de torenhoge vraag hierom naar aanleiding van het instorten van kritieke infrastructuur.

“Dit is een cruciale kans om Palestijnse families te bereiken met de levensreddende middelen die ze nodig hebben.”

Hiba Tibi, landendirecteur CARE Gaza/West Bank

Om te voorkomen dat meer levens verloren zullen gaan, zijn voedsel, water, brandstof, medische middelen en zorg nu nodig. Stroom moet onmiddellijk terug opgewekt worden. Mensen in Gaza moeten weer schoon, stromend water krijgen. Bakkers moeten weer aan het werk kunnen. Ziekenhuizen moeten weer van elektriciteit voorzien worden, zodat er gezorgd kan worden voor degenen die dat het hardst nodig hebben, waaronder te vroeg geboren baby’s, gewonden en zieken”, vervolgt Tibi.

CARE roept alle partijen op om toegang tot de gehele Gazastrook te verlenen aan humanitaire hulpverleners. We roepen op tot snelle, veilige, ongehinderde en continue toegang voor humanitaire hulp; de vrijlating van alle gijzelaars; het respecteren van het internationaal humanitair recht – inclusief het beschermen van burgers, zorgverleners en niet-militaire doelwitten; en een permanent staakt-het-vuren.