Filipijnen: duizenden mensen op de vlucht na orkaan Doksuri

Op 26 juli 2023 trof orkaan Doksuri, een krachtige tropische cycloon, de Filipijnen. Tot nu toe zijn meer dan 300.000 inwoners geraakt door de orkaan en haar gevolgen. CARE onderzoekt waar slachtoffers behoefte aan hebben en zal op basis daarvan noodhulp bieden.

De gevolgen van orkaan Doksuri

De orkaan heeft vooral schade aangericht in de provincie Cagayan, waar tot nu toe 5 mensen zijn overleden en 328.356 getroffen. Doksuri leidde in de provincie tot hevige moesson regens, met verwoestende overstromingen als gevolg. Meer dan 180.000 mensen moesten vluchten, en bijna 20.000 inwoners verblijven in opvangcentra.

In de 36 provincies die getroffen zijn door de orkaan worden nog zoek- en reddingsacties uitgevoerd. Daarnaast hebben Doksuri en de hevige regenval en overstromingen die volgden gewassen compleet verwoest, waarmee veel Filipijnse inwoners zowel hun voedsel- als inkomensbronnen zijn verloren. De getroffenen hebben direct hulp nodig, zoals voedsel, slaapplaatsen en medische zorg.

Filipijnse vrouwen en meisjes die getroffen zijn, zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van de orkaan. Zo lopen zij een verhoogd risico op (seksueel) geweld en hebben zij speciale zorg nodig, bijvoorbeeld voor zwangerschap en menstruatie.

David Gazashvili, Landsdirecteur van CARE Philippines, over Doksuri:

“We maken ons zorgen over de impact van orkaan Doksuri. De krachtige cycloon heeft geleid tot enorme verwoestingen, overstromingen en aardverschuivingen. Volgens het National Disaster Risk Reduction Management moesten meer dan 180.000 inwoners vluchten, en naar verwachting zal dit aantal nog verder oplopen in de komende dagen.

“Meer dan 180.ooo mensen moesten vluchten. Onze teams blijven alert en bieden prioriteit aan het beschermen van de inwoners.”

David Gazashvili, Landsdirecteur CARE Philippines

Doksuri heeft vooral de regio’s Cagayan, Ilocos en Cordillera getroffen, waar CARE – samen met drie partnerorganisaties – actief is. We werken nauw samen met de overheid en onze partners om hulp te bieden. We onderzoeken waar de getroffenen behoefte aan hebben en bieden hen steun. Onze teams blijven alert en bieden prioriteit aan het beschermen van de inwoners.”

CARE’s hulp naar aanleiding van de orkaan

CARE is, samen met partners, actief in de getroffen Filipijnse regio’s. CARE voert momenteel onderzoek uit naar de behoeften van de getroffenen en zal noodhulp bieden zodra de situatie veilig genoeg is voor hulpverleners, bijvoorbeeld in de vorm van voedsel en hygiënekits. Hierbij heeft CARE speciale aandacht voor de behoeften van vrouwen en meisjes.