Cycloon Idai 1 maand later: zorg om cholera en honger

Op 14 maart trok cycloon Idai een spoor van verwoesting door Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De storm en daaropvolgende overstromingen hebben vele honderden levens gekost. Een maand later dreunt de ramp nog na. De situatie is bijzonder zorgwekkend in Mozambique, waar honderdduizenden mensen leven in tijdelijke schuilplaatsen omdat hun huizen zijn verwoest.  Nu dreigt er een nieuwe ramp: hongersnood. En dat terwijl het land ook al kampt met een uitbraak van cholera.

Dreigende hongersnood

De cycloon kwam aan land kort voordat duizenden boeren in Mozambique wilden oogsten. Honderden hectares landbouwgrond met bijna volgroeide gewassen zijn weggespoeld. Het is de vraag of het de boeren lukt om op tijd nieuwe gewassen te planten.

CARE’s regional manager Matthew Pickard: “Er is nu dringend behoefte aan directe voedselhulp en hulp aan de boerenfamilies om zo snel mogelijk opnieuw gewassen te planten. Wanneer ze op tijd zaden hebben, kunnen ze nog profiteren van de vochtige grond en genoeg verbouwen om hun gezinnen het komende jaar te voeden. Maar als we deze kans missen, zijn de gevolgen voor de boerenfamilies catastrofaal.”

Eén maand na orkaan Idai heeft CARE meer dan 22.000 mensen bereikt met schoon drinkwater, voedsel, hygiëne pakketen en dekzeilen.

© Ninja Taprogge/CARE
Linda Lewane (29) en haar drie kinderen zijn voor hun dagelijkste maaltijd afhankelijk van de voedseldistributies van CARE. Vandaag haalt ze ook voedsel voor haar buren, die niet meer goed ter been zijn.

Cholera

Een ander gevolg van cycloon Idai is cholera. De ziekte grijpt in Mozambique snel om zich heen. Meer dan 3.500 mensen zijn besmet. Het aantal loopt nog dagelijks op. Veel gebieden in Mozambique en Zimbabwe zijn nog steeds overstroomd of onbereikbaar door water. Dat verhoogt de kans op een verdere verspreiding van cholera. De overheid is begin april gestart met een grootschalig vaccinatieprogramma voor 600.000 mensen. De vaccinaties hebben echter nog niet de mensen in de moeilijk bereikbare overstroomde gebieden bereikt. Daar komt bij dat veel van hen niet weten hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen een infectie. Schoon drinkwater en hygiëne zijn de sleutel om infecties te voorkomen.

Hulporganisaties zoals CARE werken de klok rond om mensen te beschermen tegen cholera. Zo hebben we in Mozambique al meer dan 19.000 mensen voorzien van schoon drinkwater en hygiëne-producten zoals zeep en maandverband. Maar het risico op een infectie blijft hoog.

Risico’s voor vrouwen

Vrouwen en meisjes lopen extra risico’s. Zij zijn meestal degenen die water halen en voedsel bereiden voor hun gezin. Hierdoor worden ze extra blootgesteld aan door water overgedragen ziekten, zoals cholera. Bovendien zijn ongeveer 650.000 menstruerende vrouwen en meisjes voor hun hygiene aangewezen op vaak zeer besmet overstromingswater. CARE ondersteunt vrouwen met hygiëne-kits met zeep, maandverband, emmers en andere items.