Consortium wil waterzekerheid in de Sahel

In de Sahel zorgen klimaatverandering, instabiliteit en een groeiend aantal mensen dat in armoede leeft, voor talrijke uitdagingen op het gebied van ontwikkeling en veiligheid. Met het Blue Lifelines for a Secure Sahel (BLiSS) initiatief willen Wetlands International, CARE, International Alert en het International Water Management Institute (IWMI) samen bouwen aan een bredere alliantie van overheidsinstanties, de particuliere sector en maatschappelijke organisaties om 20 miljoen hectare aan waterrijke gebieden (wetlands) te herstellen en hiermee 10 miljoen mensen veerkrachtiger te maken, in de regio.

© Brendan Bannon

De Sahel is een uitgestrekte regio in Afrika, rijk aan natuurlijke hulpbronnen en verbonden door rivieren, delta’s en meren.  Momenteel worden deze wetlands in de Sahel aangetast als gevolg van klimaatstress, slecht water- en landbeheer, bevolkingsgroei en daarmee samenhangend intensief gebruik van hulpbronnen. Dit heeft directe gevolgen voor de middelen van bestaan in voornamelijk plattelandsgebieden en voedt spanningen en conflicten tussen gemeenschappen over de toegang tot en controle over water en land. Hierdoor raken miljoenen mensen ontheemd in de regio.

BLiSS is een langetermijninitiatief dat de nadruk zal leggen op waterbeheer, bescherming, herstel en duurzaam gebruik van de wetland-ecosystemen in de regio. Het BLiSS-initiatief wordt aangestuurd door een uniek consortium van internationale en Afrikaanse partners met tientallen jaren ervaring, regionale aanwezigheid, complementaire kennis en expertise op het gebied van waterbeheer, wetland-ecosystemen, veerkracht en vredesopbouw. De strategie hieronder beschrijft de visie en missie van het initiatief voor de Saheliaanse wetlands en gemeenschappen, inclusief de verschillende actiepaden die we zullen volgen om ons doel te bereiken.

Steun het initiatief

De stichtende partners van BLiSS nodigen maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties, de particuliere sector, intergouvernementele organisaties en netwerken uit om advies te geven, steun te verlenen, samen te werken en te investeren om onze gezamenlijke ambitie voor het BLiSS initiatief te verwezenlijken. Bent u geïnteresseerd om op een of andere manier te ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie:

Hoofdcontact bliss@wetlands.org

Per organisatie:

CARE Nederland – Peter Zoutewelle zoutewelle@carenederland.org
International Water Management Institute – Olufunke Cofie o.cofie@cgiar.org
International Alert – Jessica Hartog jhartog@international-alert.org
Wetlands International – Chris Baker chris.baker@wetlands.org