Beiroet: Onderdak en levensonderhoud

Beschadigde huizen herstellen en bedrijven weer opbouwen

© Copyright: Jacob Russell. No use without permission.

70.000 beschadigde huizen. Dat is het meest zichtbare gevolg van de explosie in Beiroet afgelopen zomer. Daarnaast is er veel schade aan bedrijven. Vooral kleine eenmanszaken zijn hard getroffen. Het repareren van een deel van deze beschadigde huizen en het herstel van kleine bedrijven zijn onderdeel van de Joint Response in Libanon.

‘De grootste uitdaging was om de huizen te repareren voordat de winter aanbrak’, zegt Rami. Hij is civiel ingenieur en sloot zich meteen na de explosie aan bij het bouwteam van Save the Children. ‘De inwoners van Beiroet verloren hun huizen en levensonderhoud. Dit raakte me en daarom ben ik humanitair werk gaan doen. Ik wil in deze noodhulp mijn ervaring en kennis gebruiken om mijn gemeenschap te ondersteunen.’

Tekst gaat verder onder de video.

Stressvolle thuissituatie

Een van de huizen die het team repareert, is van Souad. Zij woont samen met haar oude vader, zus en nichtje van 4 jaar. ‘Alle ramen braken tijdens de explosie. We waren bang. Mijn vader lag op dat moment in een van de ziekenhuizen, vlakbij de haven. Mijn neef heeft hem opgehaald en thuisgebracht. Hij zat onder het bloed en de schrammen.’

De familie heeft een trauma opgelopen van de klap. ‘Het is verdrietig dat alle generaties dit moesten doormaken. Dit dragen we voor altijd met ons mee’, zegt Souad. ‘Mijn nichtje blijft maar vragen naar de explosie. Alles wat er rond het huis gebeurt, relateert ze aan de explosie. Het is een stressvolle situatie. Maar het belangrijkste is dat we veilig zijn.’

© © 2020 Milad Ayoub/CARE
Zo zagen veel van de wijken en gebouwen er vlak na de explosies in 2020 uit: totaal verwoest.

Het huis van Souad is nog niet helemaal winterklaar, maar het team werkt hard om in ieder geval het maatwerk voor die tijd af te hebben. Medewerkers van SADA, de lokale partner van Save the Children, bezoeken regelmatig de wijk waar Souad woont. Ze hebben ondertussen een band opgebouwd met de bewoners. Niet alleen nemen ze de schade op, ze bieden ook een luisterend oor.

Alleen tijdens de explosie

Souads buurman Sami woont alleen en oogt eenzaam. Het bezoek van het team van SADA doet hem zichtbaar goed. De herinneringen aan de explosie zijn vaag in zijn hoofd. Hij mengt het met een eerdere aanslag op een school, die hij vroeger heeft meegemaakt. Zijn ramen zijn kapot gegaan door de explosie en worden nu vervangen door het bouwteam. Ook het sanitair functioneerde niet meer door een probleem met de waterleiding. Dat is inmiddels ook gerepareerd.

Ondanks alles wat er gebeurd is, voelt Sami zich nog steeds op zijn plek in zijn huis. ‘Ik heb veel meegemaakt, maar ben nog steeds sterk. Ik ben niet bang. Zolang God aan mijn zijde is, verlies ik de hoop niet. Ik leef met de dag.’

Nog een schrijnend voorbeeld van hoeveel schade en verdriet de explosie heeft veroorzaakt.

Verlies van inkomen

Veel mensen raakten niet alleen hun huis kwijt, maar ook hun bron van inkomsten als gevolg van de explosie. Zo ook Rana. De ondernemer heeft een kledingwinkel in een van de getroffen wijken van Beiroet. Net nadat er een klant haar winkel uitliep, hoorde ze een enorme knal. Ze liep achter de klant aan naar buiten en werd toen door de kracht van de explosie teruggeworpen in de winkel. Rana twijfelde vervolgens geen seconde en stapte gewond en bloedend in haar auto. Ze reed direct naar huis, naar haar twee dochters. Die trof ze aan in de badkamer, samen met de kat. De meisjes waren gelukkig niet gewond, maar wel in paniek.

De volgende dag keerde ze terug naar haar winkel. Het was chaos. De ramen lagen eruit en de waterleiding explodeerde. ‘Ik heb meteen mijn winkel schoongemaakt. Ik herinner me dat ik moest huilen. Ik ben zo blij dat ik op het moment van de explosie buiten stond en niet binnen was’, reageert Rana. Door de adrenaline kwam ze er pas na een paar dagen achter dat ze nog steeds glas in haar voet had.

IRC, de partner van Stichting Vluchteling, helpt ondernemers zoals Rana om hun bedrijf weer op te bouwen. Rana heeft zelf de winkelpui hersteld en IRC heeft de middelen verschaft om het plafond te repareren, de winkel te verven en de winkelvoorraad aan te vullen. De winkel is weer open, maar de gevolgen van de explosie zijn nog steeds merkbaar. Rana: ‘Klanten komen soms nog terug met kleding waar gaatjes inzitten door de rondvliegende glasscherven.’

© Copyright: Jacob Russell. No use without permission.
Veel kinderen in Beiroet zijn hun vertrouwde omgeving kwijt, zoals hun ouderlijk huis of de school waar ze naartoe gingen.

Herstel

Inwoners van Beiroet doen er alles aan om de gevolgen van de explosie te boven te komen. Ze keren terug naar hun gerepareerde huizen en herstelde ondernemingen. Ondanks de traumatische gebeurtenis, zijn de mensen veerkrachtig en vastbesloten om de draad weer op te pakken.

Joint Response project

Er zijn zes Nederlandse organisaties betrokken bij het Joint Response project. Dit zijn Cordaid, Dorcas, Save the Children, Stichting Vluchteling, World Vision en CARE. Hieronder een overzicht van de sectoren waarin zij werken in Libanon: