150 miljoen meer vrouwen dan mannen leden honger in 2021

In een onderzoek van CARE is voor het eerst een wereldwijde link gevonden tussen genderongelijkheid en voedselonzekerheid. Data die in 2021 is bijgehouden over 109 landen laat zien dat wanneer het gat tussen mannen en vrouwen groter is, de voedselzekerheid daalt.

Christine Campeau, Global Advocacy Director, Food Systems bij CARE, zei: “Tussen 2018 en 2021 is het aantal vrouwen in verhouding tot het aantal mannen dat honger lijdt 8,4 keer groter geworden. Hierdoor leden in 2021 in totaal 150 miljoen meer vrouwen honger dan mannen. De gevolgen van het conflict in Oekraïne zullen de situatie nog erger maken voor vrouwen, die een cruciale rol spelen in het voeden van families en gemeenschappen. Gendergelijkheid hangt sterk samen met hoe zeker mensen zijn van voedsel op een lokaal, nationaal en globaal niveau. Kortom, hoe hoger de genderongelijkheid is in een land, hoe minder de inwoners te eten te hebben, en dus hoe meer honger ze lijden.

In de vier grootste datasets over gender, inclusief de World Bank’s Gender Data Portal, houden de variabelen die met gender te maken hebben zich vooral bezig met de rol van vrouwen in voortplanting. Zo meten een aantal van deze variabelen bijvoorbeeld bloedarmoede bij vrouwen in hun vruchtbare periode en de groeiachterstand van (ongeboren) kinderen. Echter zeggen de meeste datasets over voedselzekerheid niets over gender.

“Ondanks dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor 90% van het kopen en klaarmaken van voedsel, eten zij het laatst en het minst.”

Zelfs wanneer mannen en vrouwen beiden in honger leven, is de situatie voor vrouwen meestal erger. Bijvoorbeeld in Somalië, waar mannen vanwege het voedseltekort kleinere porties eten, terwijl vrouwen vaak helemaal niet eten.

Aisha woont in een dorp in het oosten van Somalië en zei: “Ik weet eigenlijk helemaal niet hoe oud ik ben. De droogte heeft me mentaal en fysiek zo aangetast dat ik dat vergeten ben. De meeste dagen eten we niets, en sommige dagen eten we één maaltijd.”

In het World Bank Gender Data Portal staat data over de relatie tussen vrouwen en voeding. Echter gaat de enige data hierin die met gender te maken heeft, over de vraag of vrouwen het rechtvaardig vinden als mannen hun vrouw slaan wanneer ze eten aan laat branden.

Mevrouw Campeau zei verder: “Zo lang vrouwen verantwoordelijk blijven voor het voeden van de wereld, moeten wij hen de juiste aandacht geven wanneer we data verzamelen en analyseren, zodat de ongelijkheid waar zij mee te maken hebben zichtbaar wordt. Daarnaast moeten we met hen samenwerken om dit probleem op te lossen. Datasets zouden bijvoorbeeld variabelen over voedsel moeten bevatten die zijn opgesplitst op basis van geslacht. Het is tijd dat we meer kennis opdoen over voedselzekerheid en genderongelijkheid. Daarnaast moeten lokale organisaties in door crises getroffen gemeenschappen, waaronder vrouwenorganisaties, financiële middelen en ondersteuning krijgen. Op die manier kunnen vrouwen en kinderen worden beschermd tegen geweld dat te maken heeft met voedseltekorten.”