Sinds het begin van de crisis in maart 2011 zijn er meer dan vier miljoen Syriërs op de vlucht geslagen naar buurlanden. Meer dan 7,5 miljoen mensen hebben ander onderdak moeten zoeken in het land zelf. CARE biedt levensreddende hulp, psychosociale hulp en financiële steun aan de meest kwetsbare gezinnen.

  • Elke 13 seconden komt er een Syrische vluchteling bij;
  • Meer dan de helft van de Syrische bevolking is gevlucht of heeft hulp nodig;
  • Meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen is jonger dan 17.
  • Het Za’atari vluchtelingenkamp is één van de grootste ter wereld. Er wonen momenteel zo’n 80.000 mensen;
  • In april 2014 opende Azraq vluchtelingenkamp haar deuren. Hier is plek voor 130.000 mensen;
  • In Libanon is een kwart van de bevolking vluchteling uit Syrië, in Jordanië is 10% dat;
  • De meeste vluchtelingen in Jordanië en Libanon wonen bij de grens of in de steden.
  • CARE heeft deze winter tot nu toe 85.000 mensen bereikt met winterhulp in Syrië, de buurlanden en in de Balkan.

Kom in actie!

Zaad (35): vluchteling, moeder en CARE vrijwilliger

Zaad (35) werkt als vrijwilligster voor CARE in een wijkcentrum in het vluchtelingenkamp Azraq. Haar man werkt sinds kort voor het Norwegian Refugee Council in het kamp, waar ze samen met hun acht kinderen wonen.

Wensen van de Syrische vluchteling


Nahed: Syrische vluchteling & vrijwilliger voor CARE

Nahed (25) uit de Syrische stad Daraa werkt als vrijwilligster voor CARE in het vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië. Ze woont samen met haar man en kinderen in het kamp.

‘Steeds meer vluchtelingen op de Balkan misbruikt’

1 februari 2016 – Syrische vluchtelingen zijn het hoofdonderwerp tijdens de Syrische donorconferentie op donderdag 4 februari. Maar worden ze ook echt gehoord?

29 januari 2016 – “We merken dat steeds meer mensen via “onofficiële” Balkan routes reizen en off radar zijn. We weten niet waar ze zijn en hoe het met ze gaat.” – Iljitsj Wemerman, CARE noodhulpcoördinator in de Balkan.

10 november 2015 -Er wordt veel gepraat over de vluchtelingen-crisis: grenzen sluiten en vluchtelingen bevinden zich in situaties die je je niet voor mogelijk kunt houden.

6 november 2015 -Noor en Amfiraz ontmoetten elkaar tijdens hun studie in Syrië. Ze waren op slag verliefd maar werden gedwongen om Syrië te ontvluchten. Dit is hun verhaal.

26 oktober 2015 – De EU gaat onderdak bieden aan ruim 100.000 extra vluchtelingen. Toch zullen deze inspanningen niet voldoende zijn om de humanitaire crisis op te lossen.

21 oktober 2015 – De vluchtelingensituatie in de Balkan is in 48 uur tijd ernstig verslechterd. Het is extreem koud en nat en daarnaast zijn vele grenspunten gesloten.

20 oktober 2015 -CARE collega Iljitsj Wemerman is in de Balkan om noodhulp te verlenen aan vluchtelingen die Europa proberen te bereiken.

30 september 2015 – Presentator en CARE ambassadeur Sander de Kramer sprak vele Syrische vluchtelingen voor het programma ‘De Wandeling’. Hij vertelt ons over zijn ervaringen.

25 september 2015 – Dagelijks bereiken ongeveer 4.000 vluchtelingen de Servische grens, in de hoop op een beter leven in Europa. CARE breidt haar hulp in de regio verder uit.

15 september 2015 -Rami (17) één van de duizenden Syrische vluchtelingen die onderweg is naar Europa. Hij deelde zijn indrukwekkende verhaal met ons.

9 september 2015 – De situatie in Syrië verslechtert, CARE zet zich samen met partner Novi Sad Humanitarian Center in voor de vluchtelingen die Europa proberen te bereiken.

“Het dak lekt en onze ramen hebben geen glas. Het water stroomt dus gewoon naar binnen”, vertelt Ayesha, alleenstaande moeder van 5 kinderen. Meer dan de helft van de bevolking heeft hulp nodig.

Veel Syrische vluchtelingen die de oorlogssituatie in hun land ontvluchten gaan naar Jordanië. De situatie is daar echter niet veel beter. De kou en slechte huisvesting zorgen voor erbarmelijke leefomstandigheden.

Syriërs die voor het geweld zijn gevlucht naar Libanon en Jordanië zijn overvallen door een strenge winterstorm. Er zouden al 5 kinderen zijn gestorven door de kou.

In april 2014 is naast Za’atari een tweede kamp opgezet in Jordanië: het Azraq kamp. Inmiddels zijn hier zo’n 13.000 Syrische vluchtelingen gehuisvest.

Manal (moeder van drie kinderen) vluchtte drie maanden geleden uit Syrië. Nu is ze in Kamp Azraq  vrijwilligster voor CARE.

Vluchteling in kamp Azraq

Kinderen in kamp Azraq

Samir (42) is vanuit Damascus gevlucht naar Kamp Azraq. Nu neemt hij deel aan CARE’s psychosociale activiteiten.

“Wanneer je in een kamp woont en bijna alles kwijt bent dan is het belangrijk dat je nieuwe dingen leert en in andere richtingen denkt. We leren hoe we ons verdriet kunnen verwerken en om kunnen gaan met onze emoties.”

Amal (7), tweede van links op de foto, vindt het fijn om in de gemeenschapscentra te spelen.

“Ik hou van tekenen. Vooral wanneer ik zing en teken tegelijk kan ik alle nare dingen een beetje vergeten.”

Veel vluchtelingen zoeken een veilige plek in Turkije. Zo ook Halima. Met haar vier kinderen en baby heeft zij uiteindelijk een plek gevonden.

Huda,11, raakte gewond door een bomaanslag. De boodschap op haar arm vertelt: “Ik wil het leven terug dat ik had”.

Muzoon (16) dacht dat haar leven voorbij was toen ze met haar ouders in het Zaatari vluchtelingenkamp kwam in Jordanië. Totdat ze haar roeping vond.

Heba werkt als casemanager bij CARE Egypte. Met eigen ogen ziet ze hoe vrouwelijke Syrische vluchtelingen lijden onder  gendergerelateerd geweld.

Faisal is een jonge vader en Syrische vluchteling in Jordanië. Faisal’s realiteit is de realiteit van vele van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Jordanië en andere buurlanden die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht.

Het CARE team heeft de beroemde “Dead to Red” marathon in Jordanië gelopen om aandacht en fondsen te genereren voor het lot van miljoenen Syrische vluchtelingen.

In de Factsheet vind je alle feiten van Syrië op een rij. Lees snel verder.

CARE geeft humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen in Jordanië, Libanon en Egypte ongeacht religie, etniciteit of politieke voorkeur.

Lees hier meer feiten over de leeftijd en achtergrond van de vluchtelingen, en over de risico’s die zij lopen na vijf jaar oorlog.