Wat is een ANBI-status?

CARE Nederland heeft de ANBI-status. Maar wat houdt dat eigenlijk in en welke voordelen brengt dat met zich mee voor zowel de donateur als de organisatie?

Een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) wordt toegekend aan organisaties die zich minstens 90 procent inzetten voor het algemeen nut. Dit kan op verschillende manieren, zoals ontwikkelingshulp, gezondheidscentra en natuurbehoud. Goede doelen en wetenschappelijke of culturele instellingen komen hier bijvoorbeeld voor in aanmerking, maar een kerk of een organisatie met een bepaalde levensbeschouwing kan ook een ANBI zijn.

Een CARE-medewerker verleent noodhulp aan Olga, een alleenstaande vluchteling uit Oekraïne.

CARE Nederland richt zich volledig op het ondersteunen van mensen in de meest kwetsbare posities wereldwijd. Dankzij de ANBI-status heb je als donateur verschillende belastingvoordelen, waardoor jouw gift nog meer impact maakt.

Voordelen van schenken aan een ANBI

Schenken aan een organisatie met een ANBI-status, zoals CARE Nederland, biedt diverse voordelen:

  • Je donatie is belastingvrij, wat betekent dat elke euro volledig ten goede komt aan onze projecten. 
  • Giften aan CARE Nederland kun je aftrekken van de inkomstenbelasting, waardoor geven niet alleen goed voelt, maar ook fiscaal voordelig is. 

Samen maken we het verschil voor mensen in nood.

Belastingvrij schenken

Voor een organisatie zoals CARE Nederland brengt de ANBI-status niet alleen voorwaarden, maar ook voordelen met zich mee. Zo hoeft een stichting met een ANBI-status geen erf- of schenkbelasting te betalen, zolang het geld voor het algemeen nut wordt gebruikt. Donateurs kunnen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. De voorwaarde is wel dat de gift in een overeenkomst wordt vastgelegd. Een ander voordeel voor de organisatie zelf is dat deze in aanmerking komt voor teruggaaf van energiebelasting.

ANBI-voorwaarden

Als een organisatie een ANBI-status wil hebben, stelt de Belastingdienst bepaalde voorwaarden. Voldoet een organisatie daar aan? Dan krijgt deze de ANBI-status.

Voorwaarden voor een ANBI:

  • Betaalt geen erf- of schenkbelasting
  • Moet 90 procent van haar inzet richten op het algemeen belang
  • Mag niet bedoeld zijn om winst te maken en moet voldoen aan eisen van integriteit
  • Mag niet te veel vermogen hebben
  • Voor onkostenvergoedingen zijn er strikte regels
  • Moet verplicht een beleidsplan hebben
  • Moet kosten en bestedingen redelijk in evenwicht hebben en houden
  • Een organisatie met een ANBI-status op de website moet enkele vaste gegevens beschikbaar stellen
  • De leiding/het bestuur mag niet over het vermogen beslissen alsof het privévermogen is
  • Een bestuurder van een organisatie met een ANBI-status mag geen loon ontvangen voor het verrichten van bestuurstaken

Er gelden ook verplichtingen rondom administratie en een publicatieverplichting. Zo moeten jaarverslagen beschikbaar zijn voor informatie.

Alle regels en voorwaarden zijn beschikbaar op de website van de Belastingdienst en op de website van ANBI.

Intrekken of verliezen van ANBI-status

Het is mogelijk dat een organisatie haar ANBI-status verliest als zij niet langer voldoet aan de gestelde criteria. Dit kan gebeuren als de organisatie zich niet meer voor minimaal 90 procent inzet voor het algemeen nut of als er sprake is van onvoldoende transparantie en verantwoording. Bij CARE Nederland zorgen we er actief voor dat we altijd aan de voorwaarden voldoen, zodat jouw gift betrouwbaar en effectief ingezet wordt.

Je kunt de ANBI-status van CARE Nederland controleren via de website van de Belastingdienst. Zoek op onze naam en KvK-nummer (41158230) om te bevestigen dat wij een erkende ANBI zijn.

Door te schenken aan CARE Nederland, kun je gebruikmaken van belastingvoordelen. Je donaties zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting en omdat wij een ANBI-status hebben, betaal je geen schenkbelasting. Dit betekent dat jouw volledige gift ingezet wordt om mensen in nood te ondersteunen. Voor specifieke informatie kun je contact opnemen met een belastingadviseur.