Home > Over CARE > Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

CARE is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht door 22 Amerikaanse hulporganisaties. Zij besloten gezamenlijk noodhulp-pakketten te verspreiden onder de slachtoffers van de oorlog in Europa. De eerste 20.000 pakketten werden op 11 mei 1946 in Le Havre aan land gebracht. Zo’n 100 miljoen pakketten werden in de volgende twee decennia uitgedeeld aan mensen in nood in Europa, en later ook in Azië en andere landen in ontwikkeling.

  ‘Ieder CARE-pakket is een persoonlijke bijdrage aan de wereldvrede die onze natie zoekt’. -President JF Kennedy

Na de Tweede Wereldoorlog
In latere decennia verschoof de aandacht van CARE International van Europa naar de problemen van ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns Amerika, en Azië. Centraal in CARE’s werk staat het verminderen van armoede en het verdedigen van menswaardigheid.

CARE begon enige tijd later met het verspreiden van onder andere gereedschapsets, zaden, dekens, kleding, schoolvoorzieningen en medicijnen. Deze items werden geleverd aan landen in nood zoals landen in Azië en Zuid-Amerika.

Het ontstaan van CARE Nederland
In ons eigen land ontstond begin jaren negentig de behoefte aan een organisatie die een brug kon slaan tussen noodhulp en structurele hulp. Zo werd op 2 december 1993 door Nederlandse vooraanstaande ontwikkelingsorganisaties de Disaster Relief Agency (DRA) opgericht. In 2001 ontstond CARE Nederland in de huidige vorm, toen het voormalige DRA zich aansloot bij CARE International. De belangrijkste redenen hiervoor waren de behoefte aan internationale samenwerking en schaalvergroting.

CARE International vandaag de dag
CARE International is uitgegroeid tot één van de grootste hulporganisaties ter wereld en richt zich op de wereldwijde bestrijding van armoede en de oorzaken daarvan. Een inspirator, gids, schakel, motivator en facilitator om echte veranderingen te verwezenlijken. Voor de allerarmsten. Op de allermoeilijkste plekken. Met een specifieke focus op “empowering” van vrouwen en meisjes. Wij ondersteunen miljoenen mensen overal ter wereld in meer dan 100 landen om een menswaardiger bestaan op te bouwen.

Delen

Nieuwsbrief