CARE 70 jaar

CARE International is net na de 2e wereldoorlog opgericht door 22 Amerikaanse hulporganisaties. Zij besloten gezamenlijk noodhulppakketten te gaan verspreiden onder de slachtoffers van de oorlog in Europa. De eerste 20.000 pakketten werden op 11 mei 1946 in Le Havre aan land gebracht. Zo’n 100 miljoen pakketten werden in de volgende twee decennia uitgedeeld aan mensen in nood in Europa, en later ook in Azië en andere landen in ontwikkeling.

  ‘Ieder CARE pakket is een persoonlijke bijdrage aan de wereldvrede die onze natie zoekt’. -President JF Kennedy

Onze geschiedenis
Op 11 mei 1946 maakte Europa voor de eerste keer kennis met CARE, in het Noord-Franse Le Havre werden de eerste pakketten uitgedeeld.
Onze geschiedenis
De pakketten waren meer dan welkom bij de families die getroffen waren door de Tweede Wereldoorlog.
Onze geschiedenis
Ieder pakket had een waarde van $10,-. Families stuurden foto’s en brieven als bedankjes.

Na de tweede wereldoorlog
In latere decennia verschoof de aandacht van CARE International van Europa naar de problemen van ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns Amerika, en Azië. Centraal in CARE’s werk staat het verminderen van armoede en het verdedigen van menswaardigheid.

CARE begon enige tijd later met het verspreiden van onder andere gereedschapsets, zaden, dekens, kleding, school voorzieningen en medicijnen. Deze items werden geleverd aan landen in nood zoals landen in Azië en Zuid-Amerika.

Onze geschiedenis
600 Hongaarse vluchtelingen die in voormalig weeshuis Moedling, Wenen verbleven ontvingen CARE-Pakketten. In totaal zijn er tienduizenden pakketten verspreid onder Hongaarse vluchtelingen in Oostenrijk.
Onz geschiedenis
Door CARE-Pakketten te verspreiden onder vroedvrouwen in Zuid-Oost Azië zijn duizenden levens van moeders en jonge kinderen gered.
Onze geschiedenis
Een Koreaans meisje knuffelt de schoenen die zij heeft gekregen van CARE.
Onze geschiedenis
Een van CARE’s missies is om meer meisjes de kans te geven om naar school te gaan. Dit doen wij al decennia lang, dit Koreaanse meisje was blij met haar nieuwe schoolspullen.

CARE Nederland
In ons eigen land ontstond begin jaren negentig de behoefte aan een organisatie die een brug kon slaan tussen noodhulp en structurele hulp. Zo werd op 2 december 1993 door Nederlandse vooraanstaande ontwikkelingsorganisaties de Disaster Relief Agency (DRA) opgericht. In 2001 ontstond CARE Nederland in de huidige vorm, toen het voormalige DRA zich aansloot bij CARE International.

 

Nu
CARE International is uitgegroeid tot één van de grootste hulporganisaties ter wereld en richt zich op de wereldwijde bestrijding van armoede en de oorzaken daarvan. Een inspirator, gids, schakel, motivator en facilitator om echte veranderingen te verwezenlijken. Voor de allerarmsten. Op de allermoeilijkste plekken. Met een specifieke focus op de “empowering” van vrouwen en meisjes. Wij ondersteunen miljoenen mensen  overal ter wereld in meer dan 80 landen om een menswaardiger bestaan op te bouwen.

CARE zorgt dat families zichzelf kunnen voeden en een inkomen kunnen verdienen. Zo hielpen wij boeren in Garissa, Kenia met de aanleg van een irrigatiesysteem. Nu kunnen zij zichzelf in leven houden en een inkomen verdienen.
CARE neemt de verzorging van slachtoffers van natuurrampen en de wederopbouw op zich. Zoals de afgelopen jaren in Haïti, Nepal, Afghanistan en Japan.
Ook bij epidemieën doet CARE er alles aan om slachtoffers te verzorgen en nemen wij preventieve maatregelen om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.
CARE helpt ook hulpbehoevenden die na oorlog of conflict ontheemd zijn geraakt. Zo zorgen wij voor hygiëne- en voedselkits, warme kleding, dekens en schoenen.

 

Ook bij conflicten helpt CARE de getroffen bevolking. Niet alleen met spullen en voedsel maar ook met financiële en psychische ondersteuning.

CARE viert zeventigjarig jubileum

Om ons 70-jarig bestaan te vieren, was een expositie te zien in het Atrium Den Haag van 3 tot en met 10 april 2017. Foto’s en beelden laten zien hoe CARE zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot één van de grootste hulporganisaties ter wereld. Op maandag 3 april was de opening van de expositie met Jan Terlouw en directeur Stabiliteit en Humanitaire Hulp bij Buitenlandse Zaken, Jelte Wieren.