Home > Landen > Zuid-Soedan

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan

Wat is er aan de hand?

Zuid-Soedan ligt in het noordoosten van Afrika. Sinds 9 juli 2011 is het land onafhankelijk. Voor die tijd was het een deel van Soedan. De onafhankelijkheid kwam tot stand nadat de bevolking zich in januari 2011 met grote meerderheid voor afscheiding van het noorden had uitgesproken. Sinds de onafhankelijkheid is het land diverse keren het toneel geweest van geweldsconflicten. Zo was er in december 2013 een gewelddadig conflict tussen de twee grootste stammen, de Dinka en Nuer. Alleen al bij dit conflict kwamen duizenden mensen om het leven en sloegen veel mensen op de vlucht. Als gevolg van alle oorlogen geldt in het land een instabiele situatie. De economie van het land ligt vrijwel volledig plat en de infrastructuur is zeer beperkt. Zuid-Soedan behoorde ook al voor het uitbreken van de oorlogen tot de armste landen ter wereld. Het land kent bijvoorbeeld een enorm hoog sterftecijfer; een op de zeven kinderen overlijdt voor het vijfde levensjaar en een op de zeven vrouwen overlijdt bij de geboorte.

Wat doet CARE?

Het bloedige stammenconflict uit 2013 heeft gezorgd voor een enorme humanitaire crisis. Upper Nile, Jonglei en Unity zijn de drie staten in Zuid-Soedan die het meest getroffen zijn door het conflict. Met name in deze gebieden heeft CARE na het uitbreken van het conflict de meest noodzakelijke hulp aan de noodlijdende bevolking geboden. Ondanks het voortdurende conflict en de zeer moeilijke omstandigheden heeft CARE de volgende hulp kunnen bieden:

• Vaccinatie van kinderen.
• Aanleggen van toiletten.
• Verstrekken van voedingssupplementen.
• Prenatale hulp van jonge moeders.
• Verstrekken van noodzakelijke medische hulp.
• Distributie van voedsel.
• Zorgen voor schoon drinkwater.
• Zorgen voor visnetten om in eerste levensbehoefte te kunnen voorzien.

In de ergst getroffen gebieden in Zuid-Soedan steunt CARE ook 50 gezondheidsklinieken. Met deze centra bieden we gezondheidszorg aan vluchtelingen, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes. CARE doet er alles aan om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van seksueel geweld.

Aan het woord

Zuid-Soedan

In Bentiu hielp CARE met verbeteringen van noodopvangvoorzieningen op een VN-complex te verbeteren.. “Hartverscheurend” noemt CARE-medewerker Aimee Ansari de omstandigheden in Bentiu.“ Ik werk al twintig jaar in noodhulpsituaties, maar de gevolgen van het geweld zoals dat hier heeft plaatsgevonden heb ik nog nooit eerder gezien. Woorden kunnen niet bevatten wat zich hier afspeelt.”

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Meer weten over wat CARE in diverse landen en werelddelen onderneemt? Hieronder kunt u verder lezen.

Nieuwsbrief