Home > Landen > Zuid-Soedan

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan ligt in het noordoosten van Afrika en was lange tijd deel van Soedan. Omdat de bevolking zich met grote meerderheid uitsprak voor afscheiding van het noorden, is het land sinds 9 juli 2011 onafhankelijk. Daarna is het land diverse keren het toneel geweest van geweldsconflicten.

Bij een gewelddadig conflict in december 2013, tussen de Dinka en Nuer (de twee grootste stammen), kwamen alleen al duizenden mensen om het leven en sloegen veel mensen op de vlucht. Als gevolg van alle oorlogen verkeert het land in een instabiele situatie. De economie ligt vrijwel volledig plat en de infrastructuur is zeer beperkt.

Zuid-Soedan behoorde ook al voor het uitbreken van de oorlogen tot de armste landen ter wereld. Het land kent bijvoorbeeld een enorm hoog sterftecijfer; één op de zeven kinderen overlijdt voor het vijfde levensjaar en één op de zeven vrouwen overlijdt bij de geboorte.

Wat doet CARE?

Het bloedige stammenconflict uit 2013 heeft gezorgd voor een enorme humanitaire crisis. Upper Nile, Jonglei en Unity zijn de drie staten in Zuid-Soedan die het meest getroffen zijn door het conflict. Met name in deze gebieden heeft CARE na het uitbreken van het conflict de meest noodzakelijke hulp aan de noodlijdende bevolking geboden. Ondanks het voortdurende conflict en de zeer moeilijke omstandigheden heeft CARE de volgende hulp kunnen bieden:

  1. Vaccinatie van kinderen
  2. Aanleggen van toiletten
  3. Verstrekken van voedingssupplementen
  4. Prenatale hulp van jonge moeders
  5. Verstrekken van noodzakelijke medische hulp
  6. Distributie van voedsel
  7. Zorgen voor schoon drinkwater
  8. Zorgen voor visnetten om in eerste levensbehoefte te kunnen voorzien.

In de ergst getroffen gebieden in Zuid-Soedan steunt CARE ook 50 gezondheidsklinieken.

Met deze centra bieden we gezondheidszorg aan vluchtelingen, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes. CARE doet er alles aan om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van seksueel geweld.

Wat bereiken we?

Op de Global Impact Map van CARE’s internationale netwerk staan de meest recente cijfers over het aantal mensen dat wereldwijd is bereikt via onze verschillende (noodhulp)projecten.

Help mee

Samen werken we aan een eerlijke wereld. CARE werkt samen met verschillende partijen om de bevolking van Zuid-Soedan hulp te bieden, ook (juist) nu het coronavirus ons werk nog moeilijker maakt.

HELP MEE

Meer weten over wat CARE in diverse landen en werelddelen onderneemt? Hieronder kunt u verder lezen.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief