Home > Landen > Soedan

Soedan

Soedan

Wat is er aan de hand?

De afgelopen 15 jaar heeft Soedan langdurig te kampen gehad met structurele, wijdverspreide armoede, conflict en de effecten van klimaatverandering. Hierdoor  kunnen 5,5 miljoen mensen amper overleven. Met name in de westelijke provincie Darfur, Zuid-Kordofan en de Blauwe Nijl is de humanitaire nood hoog. In de zuidelijk provincies komt dit met name doordat het een constant strijdtoneel van conflicten is.

Als gevolg van droogte wordt 19 miljoen hectare aan landbouwgrond bedreigt. Naast de extreme temperaturen wordt het land ook regelmatig geteisterd door hevige overstromingen zoals in 2018, waarbij ruim 20.000 mensen getroffen werden. Een op de zes Soedanese kinderen lijdt aan ondervoeding en een op de twintig lijdt aan een levensbedreigende vorm hiervan. Naast de uitdagingen die het land zelf heeft, krijgt het ook te maken met het grootste aantal vluchtelingen van Afrika vanuit buurland Zuid-Soedan. Meer dan 764.000 Zuid-Soedanezen vluchtten naar Soedan op zoek naar een veilige haven. Onder de eigen bevolking is daarnaast nog eens 2 miljoen ontheemd.

Wat CARE doet

De enorme toestroom aan vluchtelingen zorgt voor een extra zware last op de toch al zwakke economie van Soedan. De extreme inflatie, met een recordhoogte van wel 70% in september 2018, heeft voor een drastische daling in de koopkracht gezorgd. Daarnaast is de verstrekking van diensten als elektriciteit, gezondheidszorg, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen verstoord geraakt.

CARE biedt hierbij hulp in de vorm van:

  • Het uitdelen van sanitaire producten, jerrycans en het bouwen van toiletblokken en waterinstallaties.
  • Het ondersteunen van ondervoede kinderen, zwangere en borstvoeding gevende vrouwen, zodat zij niet levenslang de gevolgen ondervinden van ondervoeding.
  • Het genereren van een stabiel inkomen, specifiek voor vrouwen, dankzij spaar- en leengroepen die worden opgezet.
  • Noodhulp bieden aan Zuid-Soedanese vluchtelingen en ontheemden.

Bij alle hulp die wordt geboden in Soedan besteden wij speciale aandacht aan de behoeften van vrouwen en meisjes. CARE gelooft namelijk dat vrouwen de drijvende kracht zijn om verandering in het gezin, de gemeenschap en uiteindelijk het hele land.

 

Meer weten over wat CARE in diverse landen en werelddelen onderneemt? Hieronder kunt u verder lezen.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief