Home > Landen > Ecuador

Ecuador

Ecuador

Wat is er aan de hand?

Grote delen van Ecuador zijn bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen, zoals aardbevingen, overstromingen en landverschuivingen. Bovendien is het Zuid-Amerikaanse land economisch zwak, wat vooral voelbaar is in rurale gemeenschappen. Wanneer een zware aardbeving plaatsvindt, zijn het juist deze gebieden, die het hardst getroffen worden. Na de aardbeving van 2016, deed CARE onderzoek naar de kwetsbaarheid van rurale gemeenschappen in de regio’s van Muisne, Jama, San Vincente en Portoviejo. Hier waren de vernielingen en de aantallen slachtoffers van de ramp het omvangrijkst.

Sinds de uitbraak van de crisis in het nabij gelegen Venezuela heeft Ecuador te maken met vluchtelingenstromen. Van de 3,3 miljoen Venezolanen die hun vaderland zijn ontvlucht staan er volgens recente cijfers (2019)  250.000 officieel geregistreerd in Ecuador. Volgens humanitaire organisaties zijn het er vele malen meer die zonder vaste verblijfplaats in het land verblijven.

Wat doet CARE

CARE werkt sinds 1962 in Ecuador. We versterken rurale gemeenschappen en helpen ze beter voorbereid te zijn op toekomstige (klimaatgerelateerde) rampen. We kijken wat de bevolking zelf praktisch kan doen om de risico’s te verkleinen, maar ook lokale overheden helpen we om risicomanagement te implementeren in het beleid. Zo proberen we de impact van een toekomstige ramp te verkleinen: minder slachtoffers en minder schade aan gebouwen, wegen en landbouwgrond.

Samen met de CARE-kantoren in andere landen zoals Colombia en Peru helpt CARE de gevluchte Venezolanen met voedsel, bescherming, geld en schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. CARE-medewerker Sofia Sprechmann vertelt vanuit Ecuador over de situatie van de Venezolaanse vluchtelingen en hoe we ze hulp bieden:


logo Europese UnieDit is een door de Europese Unie gefinancierd project. Europese Unie Humanitaire Hulp beheert humanitaire hulp namens de EU en is een van  ‘s werelds grootste humanitaire donoren. CARE heeft hiermee een structurele samenwerking.

 

Meer weten over wat CARE in diverse landen en werelddelen onderneemt? Hieronder kunt u verder lezen.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief