Turkije en Syrië: “De aardbevingen hebben de al nijpende situatie verder verergerd”

CARE-medewerkers Sherine Ibrahim en Ayham Taha beschrijven hoe het leven er voor hun uitziet in Turkije en Syrië, sinds de regio vorige week maandagochtend vroeg werd getroffen door de dodelijke aardbevingen. Een moeilijke opgave.

Mensen kijken toe terwijl de reddingswerkzaamheden in Belen, Hatay, Turkije worden voortgezet na de dodelijke aardbeving van 6 februari in het zuidoosten van Turkije. Foto: Grayscale Media

“Hoe ik [de ramp] ook probeer te beschrijven, het is nog steeds op geen enkele manier te vergelijken met hoe het is als je hier ter plaatse bent”, zegt CARE-medewerker Ayham Taha.

De aardbevingen en naschokken hebben tot nu toe tienduizenden mensen in de regio het leven gekost, en het dodental stijgt nog steeds. Overlevenden zijn kwetsbaar omdat er nog altijd instortingsgevaar dreigt. Daarbovenop is er voedselschaarste en verblijven mensen noodgedwongen buiten in de vrieskou.

“Sommige kleinere steden zijn volledig van de kaart geveegd”, zegt CARE-medewerker Sherine Ibrahim.

Leden van noodhulpteams zoeken naar mensen onder het puin van een verwoest gebouw in de provincie Hatay op dinsdag 8 februari, na de dodelijke aardbeving van maandag in het zuidoosten van Turkije. Foto: Grayscale Media

Sherine en Ayham zijn slechts twee van de vele CARE-medewerkers die levensreddende noodhulp verlenen aan de getroffenen van de aardbevingen. Terwijl ze uitleggen wat CARE en haar samenwerkingspartners hebben gedaan om te helpen bij de reddingswerkzaamheden, vragen mediaverslaggevers hen telkens waarom getroffenen nog steeds buiten verblijven – ondanks de vrieskou en het ongemak.

“Sinds de aardbevingen hebben we het allemaal moeilijk gevonden om terug te gaan naar onze huizen”, zegt Sherine. Overlevenden zijn bang en er dreigt nog steeds instortingsgevaar.

“Mensen vinden het veiliger om overdag buiten te zijn, en proberen ‘s nachts in hun auto te slapen.”

Ondertussen, terwijl Sherine en Ayham hun verhaal doen, is er een constant geloei van ambulancesirenes.

“Iedereen is getraumatiseerd, ikzelf ook. Kinderen zijn zwaar getroffen. We zien het in hun ogen. Ze kunnen niet uitdrukken hoe ze zich voelen.”

Het puin en de enorme verwoesting veroorzaakt door de aardbeving in Aleppo, Syrië. Syria Relief and Development (SRD) is een partner van CARE die in Syrië werkt. De eerste hulpverleners van SRD zijn ter plaatse en er zijn 20 ambulances ingezet voor de zwaargewonden. Foto: SRD

Een auto in Aleppo, Syrië verpletterd door de verwoesting veroorzaakt door de aardbevingen. Foto: SRD

Samen met lokale partners, proberen de teams van CARE om mensen in zowel Turkije als Syrië van noodhulp te voorzien. Er is vooral veel bezorgdheid over het effect dat de verwoestende aardbevingen zullen hebben op de toch al moeilijke situatie in Syrië.

“Allepo en Idleb zijn het zwaarst getroffen”, vertelt Sherine. “De enige overgebleven grensovergang is in een kritieke levensader veranderd.”

“Ongeacht de politieke standpunten, de humanitaire noodzaak is groter dan ooit tevoren.”

Ayham is het daarover met Sherine eens.

“De klok tikt aan beide kanten van de grens. Met elke minuut vertraging verliezen we de kans om een leven in veiligheid te brengen.”

“Beide kanten delen dezelfde pijn.”

Rook stijgt op uit brandende containers in de haven van de door aardbevingen getroffen stad Iskenderun, Turkije, op 7 februari. Foto: Grayscale Media

“Er is nog veel hoop”, vertelt Ayham. “Elke donatie telt, want één matras kan de levensomstandigheden of de nacht van een kind dat noodgedwongen buiten op de grond slaapt, even verzachten.”

Wat doet CARE?

De noodsituatie in Turkije en Syrië verandert met het uur. CARE en haar partners geven prioriteit aan het leveren van essentiële middelen zoals tenten, matrassen, dekens, schoon drinkwater, babyvoeding en thermische kleding aan getroffenen van de aardbevingen en voor de dreigende sneeuwstorm. CARE bereidt zich ook voor op een mogelijke toestroom van binnenlandse vluchtelingen in Noord-Syrië, die mogelijk naar gebieden reizen waar CARE en haar partners actief zijn.

Een man loopt langs een verwoest gebouw in Belen, Hatay, Turkije na de dodelijke aardbeving van 7 februari in het zuidoosten van Turkije. Foto: Grayscale Media