Noodsituatie Oekraïense stuwdam: “Grootste technologische ramp in Europa in decennia”


In de vroege ochtend van 6 juni heeft de waterkrachtcentrale van Kachovka ernstige schade geleden. De stuwdam bevindt zich in de stad Nova Kachovka in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson. Men spreekt van de grootste technologische ramp die Europa in decennia heeft gezien. Naast de dam zijn ook de turbines en generatoren van de waterkrachtcentrale vernietigd.

Foto: CARE

Update 7 juni 2023: CARE en haar partners zijn ter plaatse en hebben samen voorzien in 20 ton drinkwater, boten en waterpompen.

Een paar dagen nadat de ramp in de waterkrachtcentrale van Kachovka heeft plaatsgevonden, is de verwachting dat het waterpeil de komende periode nog met een meter zal stijgen.

Volgens de huidige informatie van het regionale bestuur van Cherson zijn tot nu toe 1.852 huizen overstroomd en zijn 1.700 mensen geëvacueerd. Helaas kon een deel van de regio Cherson nog niet worden geëvacueerd, waardoor veel bewoners nog steeds uit noodzaak op de daken van hun huizen verblijven.

Alle donaties, klein of groot, zijn van betekenis, en komen daar terecht waar de nood het hoogst is.

Afgezien van het waterpeil maakt CARE zich vooral zorgen over mijnen die door het water kunnen worden meegevoerd en nu in het gebied ronddrijven. Fabrice Martin, landendirecteur bij CARE Oekraïne, vertelt hierover het volgende:

“Het gebied waar de Kachovka dam was, ligt vol met landmijnen die nu in het water drijven. Dat vormt een enorm risico. Bovendien maken we ons grote zorgen over de ernstige gevolgen die deze explosie kan hebben voor het milieu”.

Verder vertelt ze over ten minste 150 ton olie die in de rivier de Dnipro is terechtgekomen:

“Het risico bestaat dat er nog eens meer dan 300 ton olie weglekt. Dit kan ertoe leiden dat het nationaal natuurpark ‘Nyzhniodniprovskyi’ volledig zal verdwijnen. Het natuurpark beslaat meer dan 80 duizend hectare beschermd land. Teams van CARE en haar partners reageren snel, maar we hebben meer financiële middelen nodig om meer levens in veiligheid te brengen, apparatuur en noodhulpverlening te bieden.”

Hieronder gaat het originele bericht verder

Deze ramp heeft in meerdere opzichten een verwoestend effect. Zo zijn er al minstens 16.000 mensen geëvacueerd en zitten duizenden inwoners van de nabijgelegen havenstad Cherson zonder elektriciteit.

“Deze noodsituatie schreeuwt om de aandacht en steun van de internationale gemeenschap. CARE is solidair met de mensen in Oekraïne en blijft zich inzetten om levensreddende steun te bieden. Het Oekraïense volk moet al meer dan een jaar het oorlogsgeweld doorstaan en deze tragische gebeurtenis heeft hun situatie alleen maar verergerd.”

Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland

Doorbraak dam: Evacueren

De regering van Oekraïne heeft evacuatiebevelen uitgevaardigd voor de risicogebieden. Ongeveer 80 gebiedsdelen bevinden zich in de overstromingszone, waarbij bewoners aan de linkeroever van de rivier de Dnipro, in de regio Cherson, met klem geadviseerd zijn om het gebied direct te ontvluchten. Aan de rechteroever van de rivier bevinden zich momenteel minstens 16.000 mensen in een zogenoemde “kritieke zone”.

Volgens lokale bronnen zijn er geen meldingen van slachtoffers. Toch vormt de noodsituatie een dreiging voor de voedsel- en watervoorziening in de regio, maar ook voor het ecosysteem van de Krim en de Zwarte Zee.

Help ook mee, doneer vandaag nog. Samen doen we wat nodig is om steun te bieden.

Oekraïne: Wat doet CARE?

CARE-partners van de liefdadigheidsorganisatie Vostok-SOS zijn gestart met evacuatie vanuit Cherson naar Mykolajiv. Daarnaast bezoekt een noodhulpteam van CARE de regio Cherson om – in samenwerking met lokale autoriteiten en partners ter plaatse – observaties uit te voeren en om medewerking te bieden aan de bevolking.

“Samen met haar partners zal CARE ervoor zorgen dat getroffenen van de eerste noden worden voorzien. Dat doen we door essentiële middelen (waaronder generatoren en waterfiltratie- en zuiveringssystemen) te leveren in de regio Cherson. Ook willen we de duizenden mensen bereiken die als gevolg van de overstromingen mogelijk hun woning zijn kwijtgeraakt.”

Selena Kozakijevic, regiomanager Zuid-Oekraïne bij CARE