Gaza: “Opnieuw uitzichtloze hel op aarde voor kinderen en hun families”

Nu aangekondigd is dat het staakt-het-vuren in Gaza voorbij is, gaat het geweld in het gebied onverminderd door. Hiba Tibi, CARE’s plaatsvervangend regiodirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, reageert:

Een kind zit in een verwoeste auto die hij en zijn familie gebruiken als schuilplaats in vluchtelingenkamp Nuseirat in Gaza. Foto: Grayscale Media

“We zijn ontzettend ongerust over het nieuws dat het gevecht weer doorgaat. Gaza is al de meest dodelijke plek ter wereld voor kinderen. De hervatting van de bombardementen betekent opnieuw een uitzichtloze hel op aarde voor kinderen en hun families. Het aantal mensen dat op de vlucht is, honger en dorst heeft en/of ziek is, is al wekenlang hoger dan ooit tevoren in Gaza. Door het staakt-het-vuren konden hulporganisaties, waaronder CARE, cruciale humanitaire hulp leveren aan meer dan twee miljoen mensen. Iedere druppel water en iedere zak met tarwe maakte een verschil, ondanks dat de behoefte nog veel groter is.

“Kinderen zijn doodsbang nu ze weer bommen uit de lucht horen vallen en vrezen dat elk moment hun laatste kan zijn.”

Hiba Tibi, CARE’s plaatsvervangend regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika

Na 50 dagen van onafgebroken geweld en continue angst, konden de mensen in Gaza die door hulporganisaties bereikt werden eindelijk weer een glimlach op de gezichten van hun kinderen zien, wat voedsel en water inslaan en op adem komen. Maar nu worden ze opnieuw benauwd. Kinderen zijn doodsbang nu ze weer bommen uit de lucht horen vallen en vrezen dat elk moment hun laatste kan zijn.

CARE maakt zich in het bijzonder zorgen om de situatie van vrouwen en kinderen. Zo’n 47 procent van de 2,2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook zijn kinderen. Hun harten breken door iedere raket die gelanceerd wordt en iedere bom die valt. Het trauma dat we zien is ongekend. Naar verluidt zijn meer dan 15.000 mensen omgekomen, waarvan 70% vrouwen en kinderen.

De hervatting van het geweld betekent niet alleen meer gewonden, meer doden en meer verwoesting, maar zorgt ook voor een levensbedreigende situatie op de achtergrond. Ondervoeding, kou en een gebrek aan schoon water en hygiëne zijn een dodelijke combinatie. We zien nu al dat ziektes en infecties zich snel verspreiden en zo de overlevenden van de bombardementen alsnog doden.

“Moeders eten en drinken slechts één keer per dag, zodat hun kinderen niet met honger naar bed hoeven.”

Hiba Tibi, CARE’s plaatsvervangend regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika

De omstandigheden in de overvolle vluchtelingenkampen gaan hard achteruit, de brandstofvoorraad raakt op en het gebruik van giftige stoffen om warm te blijven tijdens koude winterdagen heeft enorme gevolgen voor de gezondheid. Moeders geven aan dat zij slechts één keer per dag eten en drinken, zodat hun kinderen niet met honger naar bed hoeven. Bijna 80% van de mensen in Gaza was al op vlucht, voornamelijk vanuit het noorden. Nu het gevecht ook in het zuiden steeds heviger wordt, kunnen zij nergens meer naartoe. Stel je eens voor hoe het is om te proberen je kinderen veilig en gezond te houden in zo’n verschrikkelijke situatie.

Alle partijen in het conflict moeten de bescherming van mensenlevens vooropstellen. Wij roepen op tot een blijvend staakt-het-vuren, onverhinderde toegang voor humanitaire hulp langs alle grenzen en een permanent vredesakkoord”, aldus Tibi.