77 jaar vrede, maar niet voor iedereen

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden de Broers Hugh en Tim Thomas in Warminster, Engeland. Straatarm waren ze. En net als miljoenen andere Britten en Nederlanders, leefden ze al een hele poos op streng rantsoen. Want er was een groot tekort aan voedsel – tot de CARE-pakketten arriveerden!

Een verpleegster voedt Nederlandse weeskinderen uit CARE-pakketten. Beeld: CARE

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd CARE opgericht door 22 Amerikaanse hulporganisaties. Zij besloten gezamenlijk noodhulp-pakketten te verspreiden onder de zwaar getroffen bevolking in Europa. Dat waren welkome verrassingen na een lange periode van honger en ellende.

Hugh en Tim met hun grootmoeder Chrissie.

Ook de broers Hugh en Tim Thomas ontvingen zo’n CARE-pakket met allerlei lekkers. Tim herinnert zich de dag waarop het voedselpakket aankwam goed: “het was een van de mooiste dagen”, vertelt hij. “Veel van de producten in het voedselpakket kende ik niet en had ik dus ook nog nooit gegeten. Er zat bijvoorbeeld ook een ham in het pakket. Ik was stomverbaasd door de geur ervan, die ik me tot op de dag van vandaag goed kan herinneren. Ik weet niet waarom, maar ik herinner me heel duidelijk dat sommige producten in een doek verpakt zaten. Ik weet niet zeker of het alleen de ham was die in een doek was gewikkeld, of dat het hele pakket op dezelfde manier was verpakt. Ik was toen ongeveer 4 jaar oud.”

Tims broer Hugh herinnert zich vooral de ingeblikte perziken. “Het was zo spannend om ze te openen”, vertelt hij.

De kinderen van toen ontvingen noodhulp door de gulle giften van anderen. Help jij de kinderen van nu?

Noodhulp toen en vandaag de dag

Tim Thomas werd op 15 maart van dit jaar 80 jaar oud. CARE vroeg naar zijn herinnering over de CARE-pakketten en naar zijn gevoel over de wereldwijde situatie van nu:

Recente foto van Tim Thomas (foto beschikbaar gesteld voor CARE door Tim Thomas).

“Terwijl de tragedie in Oekraïne zich ontvouwt, denk ik terug aan mijn kindertijd toen ik vijf jaar oud was en de oorlog net voorbij was. Engeland was toen aan het herstellen van een vreselijke wereldoorlog, maar gelukkig was er eindelijk vrede. Toch waren het zware tijden. Er was een groot gebrek aan voedsel, brandstof en andere eerste levensbehoeften. Daarom werd alles gespaard, niets werd verspild.

Er waren ook mooie momenten. Zoals wanneer de CARE-pakketten arriveerden. Gevuld met ham, fruit, koffie en chocolade. Allemaal dingen die ik nog nooit had gezien of geproefd. We kregen die pakketten, omdat gulle mensen uit een ver land het hart op de juiste plaats hadden: ze kwamen in actie voor de zwaarst getroffenen, de allerarmsten, de minst gehoorden.

We kregen die pakketten, omdat gulle mensen uit een ver land het hart op de juiste plaats hadden: ze kwamen in actie voor de zwaarst getroffenen, de allerarmsten, de minst gehoorden.

In die tijd waren wij niet meer in oorlog. We zaten niet in de vreselijke nood die de mensen in Oekraïne vandaag de dag wel kennen.

De geschenken van lang geleden zijn mij door de jaren heen bijgebleven. Het is misschien de reden waarom ik vastbesloten ben om aan CARE te doneren en, zodra het mogelijk is, een kamer aan te bieden aan een gezin van vluchtelingen uit Oekraïne.”

Help jij de kinderen van nu?

De kinderen van toen ontvingen noodhulp door de gulle giften van anderen. Help jij de kinderen van nu?

Ja, ik help mee

Deel je verhaal met CARE

Heeft jouw familie ook een CARE-pakket ontvangen vlak na de Tweede Wereldoorlog? Vraag het eens na bij een familielid. Neem dan gerust contact met de redactie van CARE Nederland om je verhaal te vertellen.

We waarderen het enorm wanneer je jouw persoonlijke verhaal met ons wilt delen. We verzamelen verhalen en plaatsen ze, met jouw toestemming, ook op onze website. We vinden het belangrijk dat dit soort verhalen niet vergeten worden en dat ook toekomstige generaties ze kunnen lezen en delen.

Het verhaal van CARE