3 jaar na de explosie in Beiroet: vastberaden op weg naar wederopbouw

Op 4 augustus 2020, vandaag drie jaar geleden, werd de haven van Beiroet vernietigd door een enorme explosie. Meer dan 220 inwoners kwamen om het leven en 7000 mensen raakten gewond, van wie meer dan 150 blijvend letsel opliepen. De ramp was de grootste niet-nucleaire explosie in de geschiedenis, en traumatiseerde de miljoenen inwoners van de stad.

Armenia Street, Mar Mikhail, minder dan 2 kilometer verwijderd van de haven van Beiroet. Foto’s: Sulafah Al-Shami/CARE Lebanon.

De gebouwen rondom het episch centrum van de ontploffing, waarvan er vele meer dan 100 jaar oud waren, stortten in of werden bijna volledig verwoest. De explosie werd op meer dan 5 kilometer afstand van de haven gevoeld, en ramen en deuren van gebouwen door de hele stad werden weggeblazen.

De ontploffing beschadigde 77.000 huizen en appartementen in de gebieden rondom de haven, en 300.000 mensen verloren daardoor hun thuis. De schade aan de infrastructuur, de woonsector en het historisch erfgoed van Beiroet wordt geschat op 3,3 tot 4,2 miljard euro.

Michael Adams, Landsdirecteur van CARE Lebanon: “Ondanks de constante herinnering aan de ramp die de stad drie jaar geleden verwoestte en zowel fysiek als mentaal een enorme impact had, kwamen de inwoners van Beiroet krachtig samen om te werken aan de wederopbouw van de stad – die nog steeds voortduurt. Door de enorme gevolgen van de ramp en de economische crisis in Libanon, hebben veel mensen, inclusief vluchtelingen en arbeidsmigranten, moeite om rond te komen. Kwetsbare gemeenschappen door heel Libanon hebben vandaag nog steeds onze hulp nodig.”

Gouraud Street, Gemmayze, één van de buurten dichtbij de ontploffing. Foto’s: Sulafah Al-Shami/CARE Lebanon.

De explosie in de haven van Beiroet vond plaats tijdens de COVID-19 pandemie en een al economisch instabiele periode voor Libanon. Toen de ramp plaatsvond, bevond het land zich in de grootste economische bankencrisis van haar geschiedenis, waarbij de nationale valuta 80% van zijn waarde verloor ten opzichte van de dollar in slechts een jaar tijd, en vele mensen hun spaargeld verloren bij de Libanese banken.

Het inflatiepercentage staat nu op 264%, en de meerderheid van de Libanese inwoners kan niet rondkomen. Tegelijkertijd is er nog geen zicht op tastbare gerechtigheid voor de slachtoffers van de explosie.