100 dagen conflict in Gaza: jonge moeders en baby’s betalen de prijs

Inmiddels is het meer dan 100 dagen geleden dat het conflict in Gaza escaleerde. Sindsdien heeft het verwoestende geweld de levens van duizenden onschuldige burgers geëist. Een einde hieraan is nog lang niet in zicht. CARE maakt zich ernstig zorgen om de gezondheid van de inwoners van Gaza. Met name zwangere vrouwen, jonge moeders en pasgeboren baby’s worden hard geraakt.

© Grayscale Media for CARE
Een vrouw ziet wat er van haar huis over is na een aanval in Khan Younis, Gaza. Foto: Grayscale Media/CARE

Geen medische zorg voor zwangere vrouwen en hun baby’s

Honger en dorst nemen alsmaar toe in Gaza. Zwangere vrouwen, jonge moeders en pasgeboren baby’s leven in gevaarlijke omstandigheden. 60 procent van de ziekenhuizen in Gaza is buiten gebruik, en de ziekenhuizen die nog wel open zijn functioneren slechts gedeeltelijk. Meer en meer vrouwen moeten bevallen in vieze tentenkampen of zelfs op straat, zonder enige vorm van medische ondersteuning.

“Er zijn geen artsen, verloskundigen of verplegers om vrouwen te helpen tijdens de bevalling. Er zijn ook geen pijnstillers, verdovingen of hygiëneproducten”, vertelt Hiba Tibi, CARE’s regiodirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “’Overleef ik mijn bevalling? Overleeft mijn baby de bevalling? Wat gaat er anders met mijn andere kinderen gebeuren?’ Dit zijn de vragen waar zwangere vrouwen en jonge moeders in Gaza zich al honderd dagen mee bezighouden, zonder einde in zicht.”

“‘Overleef ik mijn bevalling? Overleeft mijn baby de bevalling?’ Dit zijn vragen waar zwangere vrouwen zich in Gaza mee bezighouden.”

Hiba Tibi, CARE’s regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika

De afgelopen honderd dagen zijn zo’n 17 duizend vrouwen uit Gaza bevallen onder verschrikkelijke omstandigheden. Het aantal meldingen van vrouwen en baby’s die gestorven zijn of ernstig letsel hebben opgelopen tijdens de bevalling is hard gestegen. Er is amper kraamzorg, traumazorg of spoedeisende hulp. Daarnaast zijn minstens 310 zorgverleners omgekomen, hebben er honderden aanvallen op medische faciliteiten plaatsgevonden en is er een enorm gebrek aan medische goederen, wat de situatie nog verder verergert. In het noorden van Gaza zijn slechts 50 couveuses over om vroeggeboren baby’s mee in leven te houden. Een gebrek aan elektriciteit beperkt ook nog eens het gebruik van dit soort middelen.

“Noodgedwongen bevallen vrouwen thuis, in een tentenkamp of zelfs op straat. Zonder medische ondersteuning en zonder pijnstilling.”

Nour Beydoun, CARE’s regio-adviseur gender in noodsituaties

“Zwangere vrouwen vertellen ons dat ze bang zijn voor mogelijke complicaties door geweld, ondervoeding en ziektes”, vertelt Hiba Tibi. “Ze zijn bang dat de trauma’s die zij doormaken door het conflict en verlies van hun dierbaren, ervoor zorgen dat ze vroegtijdig zullen bevallen. Ze weten dat er geen hulp is wanneer er iets misgaat. De ondraaglijke stress waar duizenden zwangere vrouwen mee leven, heeft niet alleen impact op henzelf, maar op een hele generatie die komen gaat.”

© Grayscale Media for CARE
Een jong meisje op zoek naar haar spullen tussen het puin van haar huis in Khan Younis, Gaza. Foto: Grayscale Media/CARE

Vrouwen en baby’s overleven bevallingen soms niet

Cijfers over moeder- en kindersterfte zijn niet bijgewerkt sinds de escalatie van het geweld in oktober vorig jaar. Naar schatting is 40 procent van de huidige zwangerschappen geclassificeerd als hoog risico, terwijl slechts 15 van de 36 ziekenhuizen nog in gebruik zijn. En deze moeten ook nog eens voor 2,5 keer meer patiënten zorgen dan ze aankunnen.

“De normaal juist vreugdevolle tijd van in verwachting zijn, wordt volledig overschaduwd door angst en wanhoop.”

Hiba Tibi, CARE’s regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika

“Van ons personeel horen we dat er vrouwen zijn die de bevalling niet overleven. Ook te vroeg geboren baby’s overlijden of lopen levenslange handicaps op doordat ze geen medische zorg krijgen. De inwoners van Gaza leven al honderd dagen in duisternis en verwoesting. De normaal juist vreugdevolle tijd van in verwachting zijn, wordt volledig overschaduwd door angst en wanhoop voor de vele gevaren waarmee waar moeders en hun kinderen worden geconfronteerd”, aldus Tibi.

Ondervoeding, kou en een gebrek aan water vormen extra risico’s

Ondervoeding, kou, een gebrek aan schoon water en verschrikkelijke hygiëne omstandigheden vormen nog meer risico’s voor de levens van vrouwen en kinderen. Ze zijn genoodzaakt om vervuild water te drinken, wat kan leiden tot ziekten en uitdroging. Met name voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, jonge moeders en kleine kinderen, is dit een enorme bedreiging.

CARE roept nogmaals op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, de vrijlating van alle gijzelaars en het dringend ondernemen van actie zodat gezondheidszorg, voedsel, water en andere middelen de inwoners van Gaza weer kunnen bereiken. Voornamelijk vrouwen en kinderen hebben dit ontzettend hard nodig. Een kwart van de huishoudens ondervindt uithongering. De internationale gemeenschap moet zo snel mogelijk handelen om het nog erger worden van deze humanitaire catastrofe te voorkomen.

CARE in Gaza

CARE is sinds 1948 actief in West Bank en Gaza. We kennen de situatie en brengen levens in veiligheid waar we kunnen. We komen snel in actie en doen wat nodig is om mensen in nood bij te staan. CARE West Bank/Gaza verleent humanitaire noodhulp, zoals water, voedsel en medische zorg, in het gebied. Daarnaast heeft CARE West Bank/Gaza langlopende projecten in Gaza die zich richten op de economische ondersteuning van vrouwen en jongeren.  

Een jongen in Rafah, een dorp in Gaza nabij de Egyptische grens, ontvangt een pakket van CARE. Foto: CARE

Sinds de escalatie van het conflict heeft CARE in Gaza onder meer hygiënepakketten, dekens, matrassen en drinkwater geleverd aan meer dan 91 duizend vluchtelingen. Daarnaast hebben we meer dan 60 duizend mensen bereikt met medische zorg, waaronder medicatie, medische instrumenten en eerste hulpservices.