Home > Actueel > CRISIS SYRIE; Humanitaire hulp hard nodig

CRISIS SYRIE; Humanitaire hulp hard nodig

26 april 2013

Minstens 220.000 ontheemde Syriërs zijn gevlucht naar het buurland Jordanië – ongeveer 75 procent van hen zijn vrouwen en kinderen.

26-03-2013 – Het aanhoudende conflict in Syrië heeft tienduizenden mensen gedood of gewond. Sinds maart 2011 zijn meer dan een miljoen Syriërs ontheemd. Honderdduizenden zijn gevlucht naar buurlanden, waaronder Jordanië, Libanon, Egypte, Irak en Turkije.

Aan het begin van 2013, waren er minstens 600.000 vluchtelingen die de grenzen overgingen om de veiligheid te zoeken. De cijfers zijn onthutsend:

• De regering van Jordanië schat in dat maar liefst 220.000 Syrische vluchtelingen hun toevlucht zoeken tot Jordanië.

• Aan het eind van 2012 waren er 109.000 geregistreerde vluchtelingen in Libanon, maar het geschatte aantal is zo’n 151.000 mensen.

• In december 2012 had de Turkse regering meer dan 135.000 vluchtelingen geregistreerd.

Samenwerking met VN
CARE werkt samen met de regeringen van de gastlanden, VN-organisaties en lokale organisaties om de vluchtelingen te helpen aan hun meest dringende behoeften en de bescherming van hun waardigheid.

CARE werkt al meer dan 50 jaar in Jordanië. In de afgelopen maanden heeft CARE haar activiteiten in Jordanië uitgebreid om de Syrische vluchtelingen en de kwetsbare gastgemeenschappen te helpen. In de eerste plaats door de families te helpen aan voldoende voedsel, huisvesting en andere benodigdheden om warm te blijven in de winter.

De behoeften zijn enorm: de regering van Jordanië schat in dat er iedere dag 1.000 vluchtelingen bijkomen.

Niet goed voorbereid op de winter
Veel van deze vluchtelingen wonen momenteel in een groot kamp in de buurt van de grens met Syrië, genaamd Za’atri. In de zomers is het er erg warm en in de winters ontzettend koud. Maar overvolle kampen zijn slechts een onderdeel van de crisis in Jordanië. Er wordt geschat dat er meer dan twee keer zoveel vluchtelingen in gemeenschappen buiten de kampen leven. In Amman, de hoofdstad van Jordanië, maar ook in andere grote steden in het hele land.

De Verenigde Naties schatten in dat in juni 2013 er minstens 300.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië zullen zijn.

CARE heeft onlangs een inventarisatie van de behoeften onder de Syrische vluchtelingen in Amman gedaan. Geen een bezocht huishouden was voorbereid op de winter, waarin de temperaturen kunnen dalen tot ver onder het vriespunt. Meer dan 80% van de ondervraagden had geen enkele toegang tot een warmtebron. Zonder warme kleding, voldoende onderdak en verwarming, moeten de gevluchte families hard vechten om te overleven.

Dringend hulp nodig
Op dit moment helpt CARE de Syrische families die gevlucht zijn naar de stedelijke gebieden in Jordanië en werkt samen met de VN om de mensen met geld te steunen bij het kopen van eten, het betalen van de huur, om zich voor te bereiden op de winter en bij de aankoop van andere noodzakelijke benodigdheden. Ons team heeft al noodhulp geboden aan meer dan 20.000 mensen in 4.000 gezinnen, gericht op de vrouw aan het hoofd van het huishouden. CARE heeft vastgesteld dat er 12.400 extra huishoudens dringend hulp nodig hebben en is op zoek naar onmiddellijke financiering.

Ieder huishouden ontvangt tussen de $ 100 en $ 200 om aan de basisvoedselbehoeften te voldoen en om onderdak en andere behoeften te kunnen betalen. We bieden ook extra ondersteuning, zodat ze dekens en andere items kunnen kopen om warm te blijven tijdens de koude wintermaanden. Bovendien hebben we meer dan 4.000 verwarmingen ontvangen om te verdelen onder ontheemde families.

CARE is ook van plan om psychosociale steun te bieden aan gezinnen die getuige zijn geweest van traumatiserend geweld.

CARE is zich bewust van de vele uitdagingen waarmee vrouwen te maken krijgen. CARE maakt gebruik van vrouwelijke Syrische vrijwilligers om vrouwelijke vluchtelingen in de gemeenschappen te helpen. Zestig procent van de vluchtelingen die deelneemt aan psychosociale ondersteuning van CARE, is vrouw. Deze activiteiten hebben tot doel de isolatie van vluchtelingen breken, ondersteunende netwerken vast te stellen voor mensen die lijden aan traumatische ervaringen en ze een gevoel van veiligheid te geven.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief