Ecuador

Ecuador

Wat is er aan de hand?

In april 2016 werd Ecuador getroffen door een aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, was de ergste in tientallen jaren in Ecuador. De beving werd gevolgd door 55 naschokken. Het epicentrum lag voor de kust, op zo’n twintig kilometer diepte, maar de trillingen werden honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito gevoeld.

Grote delen van Ecuador zijn bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen, zoals aardbevingen, overstromingen en landverschuivingen. Bovendien is het Midden-Amerikaanse land economisch zwak, wat vooral voelbaar is in rurale gemeenschappen. Wanneer een zware aardbeving plaatsvindt, zijn het juist deze gebieden, die het hardst getroffen worden. Na de aardbeving van 2016, deed CARE onderzoek naar de kwetsbaarheid van rurale gemeenschappen in de regio’s van Muisne, Jama, San Vincente en Portoviejo. Hier waren de vernielingen en de aantallen slachtoffers van de ramp het hoogst.

Wat doet CARE

CARE werkt sinds 1962 in Ecuador. We versterken rurale gemeenschappen en helpen ze beter voorbereid te zijn op toekomstige (klimaatgerelateerde) rampen. We kijken wat de bevolking zelf praktisch kan doen om de risico’s te verkleinen, maar ook lokale overheden helpen we om risicomanagement te implementeren in het beleid. Zo proberen we de impact van een toekomstige ramp te verkleinen: minder slachtoffers en minder schade aan gebouwen, wegen en landbouwgrond.