Home > Noodhulp en Rampen > VN: Ongekende hongersnood teistert Jemen

VN: Ongekende hongersnood teistert Jemen

31 oktober 2018

In Jemen worden 14 miljoen mensen acuut bedreigd door hongersnood. Dit maakte VN-gezant Mark Lowcock vorige week bekend. Waar men een maand geleden nog uitging van 11 miljoen mensen, geven de nieuwste indicaties aan dat er drie miljoen extra mensen zonder voedsel dreigen te raken in de komende maanden. Daarmee wordt de helft van de totale bevolking van Jemen afhankelijk van voedselhulp. Lowcock gaf aan dat deze nood “veel groter dan alles wat experts op dit gebied ooit in hun werkzame leven hebben gezien”.

Snel verslechterende situatie

Ook Jolien Veldwijk, werkzaam op het CARE landenkantoor in Jemen ziet dat de situatie snel verslechtert.  “Zwangere vrouwen kunnen vanwege de verwoeste wegen de kliniek niet meer bereiken en sterven soms zelfs onderweg”, vertelt ze vanuit Jemen. “Je ziet dat moeders als eerste hun eten aan de kinderen afstaan en dan ook als eerste overlijden. De vrouwen van twintig zien eruit alsof ze vijftig zijn en in de steden zie je de mensen soms op straat liggen sterven. Mensen lijden hier honger. De helft weet niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. Hulpvoorziening wordt door de strijdende partijen geblokkeerd en het geld is veel minder waard. Wat eerst een maand meeging bij een gezin, gaat nu soms maar een week mee.”

Het voortdurende geweld in het land maakt humanitaire toegang zeer moeilijk. CARE roept daarom alle partijen in het conflict en de internationale gemeenschap op prioriteit te geven aan de toegang tot – en levering van levensreddende middelen voor de getroffen mensen in Jemen en een duurzame en politieke oplossing voor het conflict.

“Ik heb op veel plekken in de wereld gewerkt, maar nergens zijn ze zo gastvrij als in Jemen. Je merkt dat ze niet gewend zijn om hulp te krijgen. Als je met hulpverleners in een dorp komt, dan verwijzen ze je door naar het buurdorp. ‘Daar hebben ze jullie harder nodig’, zeggen ze. Maar nu heeft vrijwel iedereen hulp nodig. Niemand kan meer in zijn basisbehoeften voorzien.”- Jolien Veldwijk, CARE Jemen

CARE in Jemen

CARE werkt sinds 1993 in Jemen en verleent momenteel humanitaire hulp door o.a. in voedsel, water, sanitaire voorzieningen en hygiënepakketten te voorzien. Voor de langere termijn ondersteunen we de Jemenieten met het ontwikkelen van vaardigheden en economische afhankelijkheid.

Lees hier meer over de situatie en onze hulp in Jemen

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief