Mediatrice is onze #March4Women leiderschapheldin. Wanneer vrouwen de mogelijkheid krijgen zich uit te spreken, kunnen ze de wereld veranderen. Mediatrice is een leider, een rolmodel en een adviseur. Mediatrice was de eerste vertegenwoordiger voor vrouwen in Bwonga, Burundi.

Het begon allemaal toen Mediatrice haar buurman er van verdacht misbruik te maken van zijn vrouw. Hij stuurde haar weg. Zijn vrouw moest halsoverkop vertrekken. Terwijl ze weg was, verkocht hij het land van haar familie en trouwde met iemand anders. Het land dat hij had verkocht was hun voornaamste bron van inkomsten. Mediatrice wist dat als zijn vrouw op den duur terug zou keren, niets meer van haar zou zijn. Nadat Mediatrice met eigen ogen had gezien wat onrecht betekent, besloot ze dat ze dit wilde stoppen. Niet alleen voor haar buren, maar voor de hele gemeenschap.

Alleen een vrouw kan andere vrouwen begrijpen
Samen met andere vrouwen in de raad sprak Mediatrice zich uit over het verkopen van familie-eigendommen terwijl de vrouw van haar buurman weg was. “Ik kon niet slapen omdat ik bleef denken aan deze vrouw, die wanneer ze terugkwam zou ontdekken dat alles weg was.”, vertelt Mediatrice. Maar tijdens de raadsvergadering verloren ze de zaak door een beslissing die door een man was genomen. Op dat moment besefte Mediatrice dat deze gemeenschap een andere stem nodig had. Mediatrice: “Ik besefte dat alleen een vrouw de behoeften en benodigdheden van een andere vrouw kan begrijpen. Dat maakt ons anders dan mannen. Dit onrecht motiveerde me om me hierover uit te spreken.”

Na vele uitdagingen te hebben overwonnen, is Mediatrice nu leider van haar gemeenschap en strijdt ze voor de rechten van vrouwen in Bwonga. Sinds haar voorzitterschap zijn de politieke besluitvormingsprocessen transparanter en inclusiever. Bovenal wordt Mediatrice gezien als een leider voor zowel vrouwen als mannen.

De vrouwen in mijn gemeenschap kunnen op mij rekenen. Ik zal ze verdedigen.

Every Voice Counts
CARE ondersteunt Mediatrice via een programma voor economische empowerment waar zij haar leiderschapskwaliteiten heeft kunnen verbeteren. Via het Every Voice Counts programma, een samenwerkingsverband tussen CARE en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, werd Mediatrice aangemoedigd om deel te nemen aan de verkiezingen. Bovendien is haar man aangesloten bij een programma van CARE Burundi waarbij hij gendergerelateerd geweld tegengaat.

Lees hier meer over het Every Voice Counts programma van CARE.

Ga terug naar de March4Women campagnepagina