Op 8 maart vieren we wereldwijd Internationale Vrouwendag. Een dag waarop we extra aandacht schenken aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld, vrouwenrechten en nog veel meer.

Ook in 2019 is deze speciale dag nog nodig, want gelijke rechten tussen mannen en vrouwen zijn helaas tot op de dag van vandaag niet vanzelfsprekend. Dat wil niet zeggen dat vrouwen slachtoffers zijn. Juist niet! Vrouwendag is ook zeker een dag om het vrouw zijn te vieren. Dit jaar staat dan ook in het teken van heldinnen. Want elke vrouw is voor iemand een heldin.  Wij  besteden daarom extra aandacht aandacht aan vrouwen die het verschil maakten, voor zichzelf en hun omgeving: inspirators, mentors, leraressen enz. Dit doen we niet alleen op 8 maart, maar de hele maand maart (en stiekem is het bij ons natuurlijk elke dag vrouwendag)

Elke week lees je onderaan deze pagina een nieuw heldinnenverhaal uit Guatemala

Voor CARE is elke vrouw een heldin.

Wij geloven dat we armoede alleen kunnen bestrijden wanneer vrouwen dezelfde rechten en kansen hebben als mannen. Daarom stellen we vrouwen en meisjes centraal in al het werk wat we doen. Het idee erachter is simpel: een vrouw zal het beetje geld dat zij heeft altijd besteden aan de zorg en opleiding van haar kinderen. Met elke vrouw die boven de armoedegrens komt, profiteren er minstens vier anderen mee. Investeren in de gezondheid en opleiding van een vrouw is niet alleen een slimme zet, maar biedt ook een duurzame verandering in gemeenschappen.

De strijd van vrouwen wereldwijd.

Er zijn nog te veel plekken op de wereld waar vrouwen en meisjes niet naar school kunnen of  lijden onder huiselijk geweld. Veel vrouwen hebben geen (vaste) betaalde banen en sterven onnodig tijdens de zwangerschap of bevalling. Kindhuwelijken komen nog steeds voor en door heersende sociale normen worden vrouwen onrecht aangedaan.

Vrouwen dragen zwaardere lasten ten opzichte van mannen als het aankomt op het huishouden en het opvoeden van kinderen. Ze hebben vaak geen toegang tot dezelfde scholing, waardoor ze de kennis en vaardigheden missen om hun gezin uit de armoede te bevrijden.

 

Hoe vrouwen en meisjes worden ondersteund door CARE

Door de steun van onze donateurs kan CARE wereldwijd vrouwen en meisjes ondersteunen om uit de armoede te komen,  zich (economisch) te ontwikkelen, op te komen voor hun rechten en om geweld te voorkomen. Onze projecten zijn erop gericht om hen vaardigheden aan te leren waar ze een (stabiel) inkomen mee kunnen genereren. Ook bieden we vrouwen toegang tot spaar- en leengroepen zodat ze bijvoorbeeld een startkapitaal kunnen krijgen voor hun eigen bedrijf. We zorgen dat vrouwen weerbaarder worden en hun stem gehoord wordt binnen het gezin, het werk en bij instanties.

Samen creëren we een wereld die gelijk is voor vrouwen en meisjes, wereldwijd. Uw steun gaat naar landen waar vrouwen geen gelijke kansen hebben.

 

Wij ondersteunen vrouwen o.a. in:

Ook bij rampen en in conflictgebieden waar wij humanitaire hulp bieden is er speciale aandacht voor vrouwen. We zorgen dat vrouwen een veilig tijdelijk onderdak hebben, waar ze niet worden lastiggevallen en worden er wc-units geplaatst die privacy bieden en goed verlicht zijn.

Heldinnen uit Guatemala

Heldin Nancy

Als negen-jarig meisje had Nancy niet kunnen denken nu hier te staan uitkijken op land dat van haar is. Zeker toentertijd behoorde alleen al het denken aan ondernemen als vrouw tot iets uit dromen. Lees meer

Heldinnen Teresa en Floridalma

Gehuld in een traditionele print en met trotse blik, vertelt Teresa Lopez hoe zij met de productie en verkoop van textiel haar vijf dochters alleen heeft grootgebracht. Lees meer

Heldin Elena

Als een iemand het voorbeeld is van doorzettingsvermogen en out-of the-box denken, dan is het Elena. Nieuwsgierig naar hoe een champignon de weg plaveide naar financiële onafhankelijkheid?        Lees meer