Jemen March4Women

Hind Abbas is onze humanitaire heldin. Ze is een 26-jarige vrouw uit Jemen, een hulpverlener en een verhalenverteller. Hind schrijft en deelt inspirerende verhalen over vrouwen die ze steunt. Hiermee wil ze wereldwijd het bewustzijn vergroten over de kracht, vastberadenheid en moed van Jemenitische vrouwen die dagelijks worden getroffen door het conflict.

Als jonge vrouw, levend in een land dat wordt verscheurd door oorlog, voelt Hind zich hopeloos en wanhopig wanneer alle deuren dicht zijn. Ze legt uit dat ze zich soms gevangen voelt in een ogenschijnlijk eindeloos conflict.

Het sluiten van de havens
Dit machteloze gevoel motiveerde Hind om hier iets aan te gaan doen. Haar grootste drijfveer om voor een NGO te gaan werken is dat ze hiermee het gevoel heeft dat ze een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de situatie van de mensen in Jemen. Ze herinnert zich het moment nog goed dat ze voor het eerst het gevoel had dat haar werk er echt toe doet. Dat was toen in november de havens in Jemen werden gesloten. Hind vertelt: “Dit maakte het onmogelijk om de hulp te leveren die ze wilden, omdat de import van voedsel en medicatie beperkt was. Op kantoor waren we in een noodfase. En hoewel het erg stressvol was en ik lange dagen maakte, voelde ik op dat moment dat ik niet rustig in mijn stoel zat, kijkend naar het nieuws en aan het afwachten was wat er zou gebeuren. Nee, ik was direct in actie en nam alles in de strijd om de havens zo snel mogelijk te kunnen heropenen.

Vrouwen bouwen landen
Ondanks de situatie in Jemen heeft Hind hoop voor haar land. Hind: “Toen ik een kind was, vertelde mijn vader dat vrouwen een land kunnen opbouwen. Ik heb nooit begrepen wat hij daarmee bedoelde, totdat de oorlog uitbrak. Nu begrijp ik wat hij bedoelt en voel ik het overal. In elk Jemenitisch huis waar ik kom krijg ik hetzelfde gevoel.” Voor haar werk reist Hind door het gebieden om vrouwen te ontmoeten die hun verhaal willen delen. Deze vrouwen hebben haar manier van kijken naar het leven veranderd. Hun verhalen zitten vol kracht en power.

De verhalen over strijd en overleving zitten vol pijnlijke herinneringen, maar tegelijkertijd is het heel inspirerend hoe deze vrouwen overleven en hoe, ondanks dat elk verhaal anders is, ze allemaal kracht uitstralen.

Taboes worden doorbroken
Tijdens haar eerste veldbezoek ontmoette Hind Samar. Ondanks alle omstandigheden leidt Samar een succesvolle bakkerij. “Ik verbaasde me over haar verhaal maar was tegelijkertijd geïnspireerd door haar kracht.”, vertelt Hind. De structuur in de samenleving is veranderd door de afwezigheid door de oorlog. Mannen zijn afwezig, ze staan aan de frontlinie, raken gewond of overlijden in de meest erge gevallen. Vrouwen werden hierdoor kostwinner van het gezin. Een taboedoorbrekende ontwikkeling.

Vrouwen in Jemen zijn inspirerende en krachtige voorbeelden, zelfs in tijden van oorlog. Lange tijd werden Jemenitische vrouwen verteld dat zij minderwaardig zijn dan mannen. Dat is nu anders, zoals Hind uitlegt. Hind is vastbesloten om met deze vrouwen te werken. Hind: “Laten we ze ondersteunen en de kansen geven, want het zijn vrouwen die het land weer opbouwen in tijden van oorlog.”

 

Als je meer wilt weten over wat CARE doet in Jemen, lees hier meer.

Ga terug naar de March4Women campagnepagina