Drie jaar conflict in Jemen: mensen zijn ziek, uitgehongerd en staan letterlijk in het duister

Drie jaar conflict Jemen

CARE luidt de noodklok over de humanitaire crisis in Jemen. Miljoenen mensen lijden honger, zijn ziek en kunnen geen kant op. Vandaag, 26 maart 2018, precies drie jaar na de start van het conflict, jaar zijn er meer dan 10.000 Jemenieten overleden en meer dan 52.000 mensen gewond geraakt. In totaal hebben meer dan 22,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, waaronder 11,3 miljoen kinderen.

Jemenieten staan sinds het uitbreken van de oorlog in 2015 letterlijk in het duister. Een analyse van de satellietbeelden van Professor Xi Li en Professor Deren Li van de Chinese Wuhan University, tonen aan dat de steden in Jemen meer dan de helft van hun elektriciteit hebben verloren. Twaalf van de 21 provincies in Jemen hebben maar 30% verlichting.

De oorlog in Jemen heeft letterlijk het licht uitgeschakeld voor de meeste mensen. Het laat zien hoe infrastructuur en de economie zijn beschadigd en wat een strijd het voor het Jemenitische volk is om te overleven”, zegt Jolien Veldwijk, werkzaam op het CARE landenkantoor in Jemen. “Nu we het vierde oorlogsjaar ingaan roepen we alle partijen in het conflict en de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan het lijden van de Jemenitische bevolking en te werken aan duurzame vrede voor het hele land. Vrede is de enige oplossing. Zonder vrede zal Jemen opnieuw een jaar van uithongering en verwoesting tegemoet gaan.”

Drie jaar conflict Jemen

Volgens de Internationale organisaties is er een verhoogd risico op hongersnood. Bovendien heeft het instorten van de infrastructuur extreme gevolgen: 16 miljoen Jemenieten hebben geen toegang tot gezondheidszorg in 2018 en meer dan de helft van de gezondheidszorgcentra zijn gesloten in het land. Dit zijn zeer zorgwekkende cijfers. Geschat wordt dat meer dan één miljoen mensen besmet zijn met cholera en al 1300 difterie gevallen bekend zijn. Getallen die alleen maar zullen stijgen wanneer het regenseizoen begint.

Situatie van vrouwen en meisjes
De situatie van vrouwen en meisjes is bijzonder ernstig in Jemen. Ze vormen meer dan 76% van de twee miljoen ontheemden. Bij minstens één op de vijf gezinnen staat een meisje van 18 jaar aan het hoofd van het gezin. Het aantal kind huwelijken is ook zorgwekkend gegroeid het afgelopen jaar: in 2017 trouwde 66% van de meisjes onder de 18 jaar, ten opzichte van 52% in 2016.

Het voortdurende geweld in het land maakt humanitaire toegang zeer moeilijk. CARE roept daarom alle partijen in het conflict en de internationale gemeenschap op prioriteit te geven aan de toegang tot – en levering van levensreddende middelen voor de getroffen mensen in Jemen en een duurzame en politieke oplossing voor het conflict.

CARE in Jemen
CARE werkt sinds 1992 in Jemen en verleent momenteel humanitaire hulp met water-, sanitaire-, en hygiënediensten, voedselverstrekking en het ontwikkelen van vaardigheden en economische afhankelijkheid van mensen in nood in Jemen.

Lees hier meer over de situatie en onze hulp in Jemen


Voor vragen kunt u contact openen met persvoorlichter Tahmina Akefi via akefi@carenederland.org of 06-44079074.