Home > Noodhulp en Rampen > “Dear World”: Fotograaf legt stemmen van Syrische vluchtelingen vast

“Dear World”: Fotograaf legt stemmen van Syrische vluchtelingen vast

13 oktober 2013

Huda,11, raakte gewond door een bomaanslag. De boodschap op haar arm vertelt: “Ik wil het leven terug dat ik had” 

Om Syrische vluchtelingen een luidere stem te geven in een conflict waarin de politieke ontwikkelingen wereldwijd de meeste aandacht trekken, deelden de bekende Amerikaanse fotografen Robert Fogarty en Ben Reece markeerstiften uit. De vluchtelingen schreven gretig boodschappen aan wereldleiders op hun armen en handen. Fotografen Dan Reece en Robert Fogarty reisden in september naar Jordanië en fotografeerden hen. De “Dear World” foto’s laten de zelden gehoorde stemmen van onschuldige slachtoffers horen van de Syrische burgeroorlog.

Boodschap aan de wereld

De portretfoto’s tonen een breed scala van emoties – angst, woede, verwarring, pijn, verdriet en, heel cruciaal, hoop. Zij tonen ook Mohammed, wiens eenvoudige boodschap is: “Ik ben geen terrorist.” Een vluchtelingenkind vraagt: “Wanneer keren we terug? ” En een vluchteling die zich inzet als CARE vrijwilliger en die zijn door oorlog verscheurde land is ontvlucht schrijft: “Hand in hand bouwen we aan de wereld.”

“Stoffige gezichten, schreeuwende kinderen, en bloed zijn de kenmerken van het duistere en vreselijke ding dat we oorlog noemen. Maar toen Ben en ik de foto’s namen, vroegen wij de mensen die we fotografeerden om partners te zijn in het maken van de foto-opnames. Hudu, die is getroffen door een bomaanslag, is ondanks haar brandwonden één van de mooiste mensen die ik ooit gefotografeerd heb”, voegt Fogarty eraan toe. Het fotografieproject “Dear World” gaat over de empowerment van mensen en geeft hen een platform voor hun stem. Eerder bezochten Fogarty en Reece voor het “Dear World” project overlevenden van de orkaan Sandy in New York en van de orkaan Katrina in New Orleans.

CARE’s hulp aan Syriers in Jordanië

Fogarty en Reece bezochten Jordanië op uitnodiging van CARE. CARE ondersteunt vluchtelingen die in stedelijke gebieden van Jordanië wonen, vaak in overvolle appartementen en slapende op vloeren zonder matras of dekens. Tot nu toe hielp CARE in Jordanië meer dan 110.000 Syrische vluchtelingen met noodhulp cash voor het kopen en betalen van eten, de huur en stookkosten, medische zorg, en belangrijke huishoudelijke artikelen zoals kookgerei en kleding.

Via dit project wil CARE de stemmen van gewone, onschuldige mannen, vrouwen en kinderen markeren wiens levens zijn verwoest door dit conflict. Dit is het menselijke gezicht van de Syrische oorlog. Deze mensen zijn net als wij. Ze hebben dromen en angsten. Ze willen hun gezinnen beschermen, een dak boven hun hoofd hebben, en hebben hoop op een betere toekomst. Met deze foto’s willen we wereldleiders herinneren aan hun verantwoordelijkheden richting vluchtelingen. Dat begint met luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief