De toekomst voor noodhulp

Waar moeten de Kamerleden de komende jaren op inzetten om een effectief noodhulpbeleid te kunnen voeren en hoe kunnen ze het beste samenwerken met de noodhulpsector? Aanstaande donderdag 13 april krijgen Kamerleden een stoomcursus over noodhulp in het Humanity House in Den Haag.

Kamerleden krijgen stoomcursus noodhulp
Humanitaire hulpverlening moet plek krijgen in het nieuwe regeerakkoord

Den Haag, 11 april 2017 – 20 miljoen mensen in Nigeria, Somalië, Zuid-Sudan en Jemen dreigen om te komen van de honger. Een recordaantal van meer dan 65 miljoen mensen is op de vlucht. Oorlogen en humanitaire crises eisen dagelijks hun tol en noodhulp is meer dan ooit nodig. Het is dan ook van het grootste belang dat in het nieuwe regeerakkoord afspraken over humanitaire hulpverlening worden opgenomen. Het Humanity House, het Nederlandse Rode Kruis, leden van het Platform Humanitaire Actie* en het Kenniscentrum Humanitaire Hulp, organiseren daarom op 13 april de thema-avond ‘De toekomst van noodhulp’.

Tijdens deze avond krijgen Kamerleden een stoomcursus noodhulp. Waar moeten zij de komende jaren op inzetten om een effectief noodhulpbeleid te kunnen voeren? En hoe kunnen zij het best samenwerken met de noodhulpsector? In het vorige regeerakkoord was niets terug te vinden over humanitaire hulpverlening. Een gemiste kans. Nu de formatiebesprekingen in volle gang zijn, kan die omissie worden goedgemaakt.

Yves Daccord, directeur-generaal van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zal de aanwezige Kamerleden informeren over de grootste humanitaire crises van dit moment en de manier waarop wereldwijd effectief noodhulp kan worden gegeven. Ook antropoloog Bram Jansen, journalist Minka Nijhuis en directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum Maarten van Aalst doen, ieder vanuit hun eigen expertise, aanbevelingen. Namens het ministerie van Buitenlandse Zaken zal Jelte van Wieren, directeur Stabilisatie en Humanitaire Hulp, ingaan op nut en noodzaak van noodhulp.

Onder andere de volgende Kamerleden hebben hun komst bevestigd: Dilan Yesilgoz-Zegerius (VVD), Sadet Karabulut (SP).

*De volgende leden van het Platform Humanitaire Actie zijn medeorganisator van het debat: CARE, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, War Child