CARE verzorgt noodhulp na cycloon Haima

CARE is begonnen met het in kaart brengen van de aangerichte schade door cycloon Haima, die eerder deze week een spoor van vernieling achterliet op de Filipijnen. Ongeveer 90.000 mensen zijn geëvacueerd en tot nu toe zijn er zeker 7 mensen om het leven gekomen door de cycloon.

De cycloon is met windvlagen tot 215 km/u de hevigste storm sinds cycloon Haiyan in 2013. Veel gemeenschappen zijn nog volledig afgesloten van de buitenwereld en lopen risico door landverschuivingen en modderstromen, waardoor ook wegen en bruggen zijn beschadigd.

Moeilijk bereikbare gemeenschappen

“Veel gebieden aan de kust die wij hebben bezocht zijn steeds geïsoleerd. We maken ons zorgen over de gezinnen die weinig tot geen ondersteuning krijgen, omdat sommige wegen nog niet toegankelijk zijn. Veel mensen zijn nog steeds bang om naar huis te gaan door de landverschuivingen in de gebieden waar zij wonen,” zegt teamleider John Tamayo.

CARE en haar partners verspreiden momenteel overlevingspakketten zoals basisbehoeften zoals voedsel en water. “Er is dringend schoon drinkwater nodig, de huidige bronnen zijn beschadigd of vervuild,” zegt CARE’s noodhulp coördinator Jerome Lanit. “Het is belangrijk dat we hen zo snel mogelijk bereiken.”

CARE in de Filipijnen

CARE werkt al sinds 1949 in de Filipijnen, waar wij noodhulp bieden en de bevolking voorbereiden op rampen. CARE heeft eerder geholpen na cycloon Bopha (2012) Haiyan  (2013) Hagupit  (2014) en bij Koppu en Melon (2015).

Wij steunen nog steeds de gemeenschappen die door cycloon Haiyan zijn getroffen en dragen bij aan het opnieuw opbouwen van hun leven.