CARE team stand-by om te reageren op tyfoon Haiyan in Filippijnen

Vanochtend vroeg om half vijf Filipijnse tijd is de tyfoon Haiyan aan land gekomen in de Filippijnen. Er zijn hierbij windsnelheden tot 275 kilometer per uur gemeten. CARE en haar partners staan op stand-by om mensen in nood te helpen.

Celso Dulce, vertegenwoordiger van CARE in de Filippijnen en tevens adviseur rampenvermindering vertelt: “Tot nu toe is gedetailleerde informatie over de schade nog steeds schaars. Duizenden mensen zijn geëvacueerd en de eerste berichten komen door dat veel huizen in de kustgebieden van Leyte en Samar zijn ondergelopen en wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen.

“CARE en onze partners zijn in het veld en zijn nu relevante informatie aan te verzamelen om een mogelijke noodhulpreactie in gang te zetten . Hoewel het nu belangrijk is om snel te focussen op de behoeften van de mensen, is het ook van cruciaal belang om te benadrukken dat ramppreventie levens redt. Ons werk met verschillende partners toont aan dat mensen zichzelf beter kunnen beschermen door zich bewust te zijn van de lokale risico’s, en doordat zij basiskennis hebben over wat te doen voor, tijdens en na een ramp. Gemeenschappen werken samen met de lokale autoriteiten en ontwikkelen rampenplannen en zetten onder andere alarmsystemen in om mensen vroegtijdig te waarschuwen voor aankomende rampen. Tevens worden evacuatieplannen ingezet wanneer er een kamp aankomt”, vertelt Celso Dulce.

Foto: OCHA

Als tyfoon Haiyan op koers blijft, is de voorspelling dat deze Centraal Vietnam deze zondag zal raken, in dezelfde gebieden die zijn getroffen door de recente stormen; dit kan leiden tot verdere schade aan reeds verzwakt levensonderhoud en infrastructuur. CARE teams in Vietnam monitoren de tyfoon en bereiden zich voor op de mogelijke gevolgen. Ze houden nauw contact met de regering van Vietnam, deze is zeer goed voorbereid op de storm en is er klaar voor om alarm te slaan, evacuaties uit te voeren en te reageren op noodgevallen.

CARE werkt al sinds 1949 in de Filippijnen, wij verstrekken hier noodhulp bij rampen en helpen gemeenschappen zich voor te bereiden op rampen. Zo verstrekte CARE onder andere noodhulp ten tijde van de tyfoon Bopha in 2012 en tyfoon Ketsana in 2009.

CARE ’s noodhulpteams zijn gespecialiseerd in het leveren van levensreddend voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg. CARE heeft meer dan zes decennia ervaring om mensen te helpen zich voor te bereiden op rampen, in het verstrekken van levensreddende hulp wanneer een crisis toeslaat , en in het helpen van gemeenschappen om te herstellen nadat de noodsituatie voorbij is. CARE is werkzaam in 86 landen over de hele wereld, en geeft bijzondere aandacht aan vrouwen, kinderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen die vaak onevenredig worden getroffen door rampen. In 2012 bereikten onze noodhulp en wederopbouwprojecten bijna 14 miljoen mensen in 40 landen.