vrouw in Jemen is wanhoop nabij

“Dit conflict heeft er voor gezorgd dat de dood aan geen huis voorbij gegaan is. Gezinnen verliezen hun geliefden door bombardementen op de grond, luchtaanvallen, honger en dodelijke ziektes. De dood is niet meer weg te denken uit het dagelijkse nieuws in Jemen. Soms voelt het alsof het land één grote rouwende gemeenschap is geworden, waarbij iedereen elkaar constant condoleert.”

Bovenstaand ooggetuigenverslag van een van de CARE medewerkers ter plaatse geeft een hartverscheurend beeld van de huidige situatie in Jemen. De laatste cijfers die wij hebben ontvangen van het veldkantoor moet de ogen van de wereld doen openen. Zonder humanitaire hulp zou een kwart miljoen mensen in acute hongersnood verkeren. Nog eens 20 miljoen mensen zouden zonder hulp niet genoeg te eten krijgen.

“De situatie zien we van dag tot dag verslechteren” zegt een CARE Jemen medewerker. “Het leed is dermate groot dat het tegen grenzen van de mogelijkheden van organisaties zoals CARE zit. We hopen dat dit de ogen van veel mensen opent voor het leed dat we hier dagelijks zien.”

Hulp bieden onder zware omstandigheden

waterzuiveringstabeletten voor schoon drinkwater

Volgens het team ter plaatse is het verband tussen honger en de oorlog duidelijk te treffen. Daar waar het hardst wordt gevochten, Hodeidah en Sana’a, zien zij ook het grootste voedseltekort. De gezinnen die er wonen weten weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. De nieuwste cijfers die ons bereiken geven aan dat niet 14 miljoen, maar 15,9 miljoen op dit moment afhankelijk zijn van noodhulp om te overleven. De enige manier om het tij te keren is om een einde te maken aan het conflict. Desondanks kan het land niet zonder humanitaire hulp. Zonder twijfel zouden mensen sneller en in veel grotere aantallen zijn gestorven zonder hulp. De omstandigheden waaronder hulpverleners  hun werk doen wordt alsmaar zwaarder. Het overgrote deel hiervan is Jemeniet en moet al vier jaar lang zien hoe hun landgenoten omkomen door geweld, honger en cholera.

De hulp wordt gecoördineerd vanuit het CARE veldkantoor in Jemen. CARE is al sinds 1992 actief in Jemen en werkt er met 227 gedreven en kundige medewerkers, die worden ingezet om hulp te bieden aan vrouwen, mannen en kinderen die hard getroffen zijn door de voedselcrisis en het conflict. Dit gebeurt o.a. met het verstrekken van voedselbudgetten waarmee gezinnen meel, rijst en kookolie kan kopen om het hele gezin mee te voeden. Er worden trainingen gegeven om de hygiëne te bevorderen en kits uitgedeeld met o.a waterzuiveringstabletten en zeep.

Dit hebben we al bereikt dankzij eerdere donaties:

  • 3.091 gezinnen hebben voedselbudget voor deze maand.
  • 5.000 gezinnen drinken veilig water dankzij waterzuiveringstabletten.
  • 2.500 gezinnen ontvingen hygiënepakketten en gezondheidsvoorlichting.
  • 2.020 gezinnen drinken schoon water uit een CARE waterput

We zijn blij dat we deze mensen al hebben kunnen helpen, dankzij de steun van onze donateurs. Met 15,9 miljoen Jemenieten die afhankelijk zijn van noodhulp heeft CARE de wens om veel meer mensen te bereiken. Helpt u mee?

 

Doneer nu een voedselbudget, hygiënepakket of cholerapreventiepakket en help daarmee gezinnen overleven.

Ja ik help mee