Home > Access approved: Martha’s verhaal

Access approved: Martha’s verhaal

 “Ik denk dat het belangrijk is dat de banken meer diensten voor vrouwen creëren. We zijn punctueel en gericht op het terugbetalen van onze leningen. Vrouwen gaan niet failliet. Het ligt niet in onze aard.”

Martha Sócola Morales (35) heeft haar eigen kantoorboekhandel in Peru, een belangrijk middelpunt in de lokale gemeenschap. Martha is getrouwd en haar man werkt op de bananenplantages. Ze hebben twee kinderen op de lagere school.

Martha is opgegroeid met twee zussen. Ze had een gelukkige jeugd, maar wel met moeilijke periodes wanneer haar vader, een landbouwkundige, geen werk had. Martha zegt daarover: “In deze periodes had ik alleen maar genoeg geld voor de bus van en naar school. Als ondernemend jong meisje in de vierde klas kocht ze snoepjes in bulk en verkocht die door aan haar klasgenoten tijdens de pauze.

Ondernemerschap in de kinderschoenen

Martha was een goede leerling en ging agro-industriële techniek studeren. Ze betaalde haar studie door de verkoop van schoonheidsproducten, net als haar moeder deed om het gezinsinkomen in stand te houden toen haar man geen werk meer had. Martha verdiende ook geld door voor haar klasgenoten papers uit te typen. Het was deze bijverdienste op de universiteit die haar inspireerde tot haar latere onderneming.

“Ik begon het bedrijf bij mij thuis met het aanbieden van een typ- en printservice met mijn computer, maar toen realiseerde ik me dat mensen ook extra dingen nodig hadden, zoals enveloppen en pennen en ander briefpapier. Ik ontdekte ook dat mensen een fotokopieerdienst wilden, maar ik had niet genoeg geld om zo’n machine te kopen.”

Er was destijds geen andere plaats die al deze diensten onder één dak aanbood en Martha had een duidelijke zakelijke visie. Ze had een gat in de markt gevonden, maar ze wist dat ze een lening nodig had om haar bedrijf uit te breiden. In Peru is het normaal dat financiële instellingen zowel de man als de vrouw aan een kredietcontrole onderwerpen wanneer een van hen een lening wil afsluiten. Als een  echtgenoot een bestaande schuld heeft, kan dit dus een negatief effect hebben.

Punctueel en gericht op terugbetalen

“De moeilijkheden begonnen nadat ik getrouwd was. Mijn man had een uitstaande schuld, dus ze weigerden me de lening en op dat moment sloten zich alle deuren voor me.” Maar Martha gaf de hoop niet op en na verder onderzoek ontdekte ze een financiële instelling die alleen voor vrouwen groepsleningen aanbood: “De banken en financiële instellingen hier in Peru hebben zich moeten aanpassen aan de veranderingen. Vroeger gaven ze alleen leningen aan mannen, omdat die een stabiele baan hadden en ze het geld voor de terugbetaling van hun loon konden aftrekken. Maar nu maken vrouwen hun intrede in het bedrijfsleven. Nu zijn er instellingen die alleen nog maar leningen aan vrouwen verstrekken, omdat ze vinden dat vrouwen meer verantwoordelijkheidszin tonen bij het terugbetalen van leningen dan mannen. We zijn punctueel en gericht op het terugbetalen van onze leningen.”

Access approved Martha aan het werk

De eisen die de financiële instelling voor groepsleningen stelde, waren veel lager, en daarbij werd geen garantie of onderpand verlangd. Martha maakt nu deel uit van een groep van negentien vrouwen, die elk een specifieke lening kregen voor hun individuele onderneming. Een nadeel van dit systeem is echter dat als één lid niet op tijd terugbetaalt, dit de hele groep treft. Het vinden van verantwoordelijke leden is daarom van vitaal belang. “We betalen allemaal om de 14 dagen onze leningen terug tegen een lage rente. We betalen een lagere rente omdat we over een kortere periode terugbetalen in vergelijking met de banken.”

Opleiding

Martha kreeg een opleiding in business management via het Women in Enterprise-programma van CARE, ondersteund door de H&M Foundation. Ze heeft het geleerde toegepast in zowel haar kantoorboekhandel als bij andere inkomsten genererende activiteiten. Dankzij de lening en de haar opleiding heeft Martha haar bedrijf kunnen uitbreiden. Nu is ze  op zoek naar een soortgelijke manier om anderen te helpen. Het begin van het schooljaar is een zeer dure tijd voor ouders in Peru, omdat de scholen een lange lijst opstellen met spullen die de kinderen mee moeten nemen. Veel mensen hebben moeite met het betalen van al die kosten, vooral degenen die werkzaam zijn in de landbouw, de belangrijkste werkgelegenheid ter plaatse.

Een belangrijke rol voor vrouwen

“Ik probeer de gezinnen die naar mijn winkel komen te steunen door ze te voorzien van krediet. Vervolgens spreken we aflossingsvoorwaarden af en natuurlijk voeg ik er een klein percentage aan toe voor mijn lening. Ik help mensen op deze manier, omdat er ter plaatse geen ander bedrijf is dat dit soort diensten aanbiedt. Ik ben ook moeder, en ook ik heb momenten gehad dat ik me al dit soort dingen niet kon veroorloven.

Ik denk dat de economische rol van vrouwen in het gezin tegenwoordig erg belangrijk is. Als ook wij voor een inkomen zorgen en niet alleen afhankelijk zijn van de man, kunnen we onze kinderen een betere levenskwaliteit bieden. We kunnen de vaardigheden die we hebben in het omgaan met het gezinsinkomen ook gebruiken bij het runnen van een bedrijf. Vrouwen gaan niet failliet, dat ligt niet in onze aard.”

Martha wordt vaak benaderd door banken die haar leningen aanbieden, maar als ze naar de kleine lettertjes kijkt, vragen ze meestal om de eigendomsbewijzen van het huis of land, en die hebben veel vrouwen in Peru niet.

 Martha’s advies voor de financiële instellingen

 “Ik denk dat het belangrijk is voor banken om meer diensten voor vrouwen te creëren. We zijn verantwoordelijker met onze betalingen en kunnen het geld goed beheren en snel terugbetalen. We hebben veel ideeën, maar vaak kunnen we die niet realiseren omdat we niet over de nodige financiële middelen beschikken. En als banken ons helpen, helpen ze een heel gezin.”

Martha wil haar bedrijf graag uitbreiden en probeert constant haar bedrijf aan te passen aan de behoeften van haar klanten. “Beetje bij beetje gaat mijn bedrijf vooruit en ik hoop dat het zal blijven groeien.”

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief