Sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika in februari 2014, werkt CARE in de getroffen gebieden mee aan preventie- en educatieprogramma’s. Deze programma’s zijn gericht op het creëren van meer kennis en bewustzijn over het ebola-virus en op het voorkomen van besmetting. CARE werkt al vele jaren in de getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Daardoor heeft CARE toegang tot veel contacten in de gemeenschappen, waaraan direct informatie kan worden gegeven over de ziekte en besmettingsrisico’s.

Feiten

Wat doet CARE?

  • 22 miljoen mensen zijn door het ebola-virus in nood. Er is bijna 780 miljoen euro nodig om de uitbraak te stoppen en om te kunnen gaan met de gevolgen ervan.
  • Vrouwen worden het ergst getroffen door de ziekte: ruim 75% van de ebola-gevallen in Liberia zijn vrouw. Dit komt omdat zij de zieken verzorgen en daarbij blootstaan aan het ebola-virus.
  • Door restricties op verplaatsing en samenscholing van mensen, zijn er enorme gevolgen op de voedselvoorziening. Niet alleen is er een groeiend tekort, de prijzen stijgen ook enorm. Daarnaast betekent het een groot gemis aan inkomen voor de boeren die dit voedsel nu niet kunnen verkopen.

Psychiatrie in Sierra Leone

CARE-ambassadeur Babah Tarawally reisde onlangs af naar zijn vaderland Sierra Leone. Het land kende een heftige recente geschiedenis. Na een lange bloedige burgeroorlog kreeg het land vervolgens de Ebola-epidemie te verwerken.
Samen met journaliste Janneke Juffermans maakte Babah een indrukwekkende reportage over de psychiatrische zorg in het land.

‘We zijn hier allemaal geestelijk ziek’, zegt gepensioneerd psychiater Dr. Nahim (bekritiseerd door westerse organisaties vanwege zijn achterhaalde, harde behandelingsmethoden).

Volgens de Nederlandse psycholoog Paul Sterk heeft de ebola crisis het ziekenhuis ‘Kissi Mental Home’ goed gedaan: ‘Sindsdien is de hygiëne enorm verbeterd. Mensen liggen niet meer in hun urine.’