CARE bestaat 70 jaar! Ons doel is in al die jaren hetzelfde gebleven: het helpen van de kwetsbaarste bevolkingsgroepen in noodsituaties. In dit dossier blikken wij terug op 70 jaar CARE.

Ook door CARE geholpen?

Wij zijn blij dat we in de afgelopen 70 jaar heel veel mensen in moeilijke situaties hebben kunnen helpen. Net na de Tweede Wereldoorlog hielpen we de mensen met de meest noodzakelijke spullen. Ook voor de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953 stonden wij klaar met noodhulppakketten. En veel vluchtelingen die in Nederland belandden, konden tijdens hun vlucht ook op onze steun rekenen. Al deze mensen hebben hun persoonlijke ervaringen met CARE. Ben jij of ken jij een van deze mensen? Deel je verhalen dan met ons. Neem contact met ons op via jouwverhaal@carenederland.org.

CARE complimenteert donateurs

Om haar 70ste verjaardag samen te vieren zette CARE op 11 mei een aantal van haar donateurs in Rotterdam letterlijk in het zonnetje.

Koffietijd

Op 25 november 2016 was onze woordvoerder bij Koffietijd om te praten over onze zoektocht.

CARE hulp in Nederland

Na de Tweede Wereldoorlog kon Nederland rekenen op de steun van CARE. Bekijk de mooie beelden!

CARE 70 jaar in beeld

Deel deze video met vrienden en familie en help ons in de zoektocht naar mooie CARE verhalen!

CARE's historie

CARE na de Tweede Wereldoorlog

Op 11 mei 1946 maakte Europa voor de eerste keer kennis met CARE, in het Noord-Franse Le Havre werden de eerste pakketten uitgedeeld.

Op 16 juni 1946 werden er CARE-Pakketten verspreid onder de bevolking van Oostenrijk.

De pakketten waren meer dan welkom bij de families die getroffen waren door de Tweede Wereldoorlog.

Ieder pakket had een waarde van $10,-. Families stuurden foto’s en brieven als bedankjes.

Weeshuizen konden de CARE baby en infant pakketten goed gebruiken.

Ook Nederlandse weeskinderen konden worden gevoed dankzij de CARE-Pakketten.

Na de bezetting van Berlijn door de Sovjet-Unie stond CARE klaar om de uitgehongerde bevolking te helpen. De pakketten werden met applaus ontvangen.

Berger en zijn zeven kinderen leden allemaal aan tuberculose. Zij waren de 50.000ste ontvanger an een CARE-Pakket in Tsjecho-Slowakije.

Een vrouw en haar echtgenoot maken een verrassingsdiner voor hun kinderen met een CARE-Pakket.

CARE hulp buiten Europa

CARE begon enige tijd later met het verspreiden van onder andere gereedschapsets, zaden, dekens, kleding, school voorzieningen en medicijnen. Deze items werden geleverd aan landen in nood zoals landen in Azië en Zuid-Amerika.

600 Hongaarse vluchtelingen die in voormalig weeshuis Moedling, Wenen verbleven ontvingen CARE-Pakketten. In totaal zijn er tienduizenden pakketten verspreid onder Hongaarse vluchtelingen in Oostenrijk. 

Door CARE-Pakketten te verspreiden onder vroedvrouwen in Zuid-Oost Azië zijn duizenden levens van moeders en jonge kinderen gered.

Een aantal van de CARE-Pakketten.

CARE gereedschapsset.

CARE zaden kit.

CARE landbouwset.

CARE voedselpakket.

CARE-Pakket voor pasgeborene.

CARE medische kit.

Koreaans meisje knuffelt de schoenen die zij heeft gekregen van CARE.

Een van CARE’s missies is om meer meisjes de kans te geven om naar school te gaan. Dit doen wij al decennia lang, dit Koreaanse meisje was blij met haar nieuwe schoolspullen.

CARE nu

CARE is tegenwoordig actief in 90 landen en heeft al meer dan 72 miljoen mensen geholpen. Dit zijn een aantal voorbeelden van ons werk:

CARE zorgt dat families zichzelf kunnen voeden en een inkomen kunnen verdienen. Zo hielpen wij boeren in Garissa, Kenia met de aanleg van een irrigatiesysteem. Nu kunnen zij zichzelf in leven houden en een inkomen verdienen.

CARE neemt de verzorging van slachtoffers van natuurrampen en de wederopbouw op zich. Zoals wij bijvoorbeeld doen in Haïti, Nepal, Afghanistan en Japan.

Ook bij epidemieën doet CARE er alles aan om slachtoffers te verzorgen en nemen wij preventieve maatregelen om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.

CARE helpt ook hulpbehoevenden die na oorlog of conflict ontheemd zijn geraakt. Zo zorgen wij o.a. voor hygiëne- en voedselkits, warme kleding, dekens en schoenen.

Ook in de regio’s van deze conflicten helpt CARE de getroffen bevolking. Niet alleen met spullen en voedsel maar ook met financiële en psychische ondersteuning.

Namens alle mensen in nood die wij hebben kunnen helpen dankzij onze donateurs: